A PMI Budapest, Magyar Tagozat közgyűléséről jelentjük

From the Letters from Hungary Blog
by
From the President of the PMI Budapest, Hungarian Chapter comes this blog about hot PM topics, trends and best practices in Hungary! It will introduce different areas of life as a Hungarian PM, and also target PMs that need to work with Hungarian firms.

About this Blog

RSS

Recent Posts

The PMI Region 8 - 2020 will be hosted by the PMI Budapest, Hungarian Chapter

„Art of Projects 2019” – Projektmenedzsment mesteri szinten, művészi könnyedséggel

7th Art of Projects Conference

PMI Budapest, Hungarian Chapter has been selected as a finalist for the Chapter of Year Award in our category.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat a "PMI 500 Club" tagja lett


Categories: PMI Budapest


DSC 0009Az előző esztendőhöz képest 2019-ben új helyszínen és napirenddel jelentkezett a PMI Budapest elnöksége. 2019. április 15-én, az IT Services Hungary Kft. konferencia termében tartotta éves rendes közgyűlését a PMI Budapest, Magyar Tagozat. Az eseményt Dr. Kertész Máté, PMP a közgyűlés levezető elnöke nyitotta meg, aki az ügyrendi megállapításokkal kezdte mondandóját.

Ezt követően az egybegyűltek megválasztottak a közgyűlés jegyzőkönyvvezetőjét, és a hitelesítőket is. Külön bemutatták a Választási Jelölő Bizottságot is, melynek elnöke 2019-ben Czibók Zoltán, PMP a DXC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója volt, illetve tagjai Dr. Kertész Máté, PMP a 2018-as esztendő „Év Projektmenedzsere” cím nyertese, valamint Kovács Ádám, PMP, aki 2012 és 2018 között az egyesület Alelnöke, majd Titkára volt.

DSC 0009

A 2019-es közgyűlést Kremmer László, PMP a PMI Budapest, Magyar Tagozat egyesület elnöke nyitotta meg, aki beszámolt arról, hogy egy nagyon sok feladatot hozó, minden tekintetben sikeres szakmai évet zárt az egyesület 2018-ban. Egyik legnagyobb eredményként értékelhető, hogy 2018.01.01-én 160 tagja volt a PMI Budapestnek, ami mára szinte megduplázódott és több, mint 300 tagja van az egyesületnek. Az elnök beszámolójában külön köszönetet mondott a több, mint félszáz önkéntesnek, akik vagy az egyesület elnökségében, vagy tanácsadó és segítő testületeiben foglalnak helyet, illetve 2018-ban az AGILIS Gyakorlati Útmutató szakmai lektorálásában segítettek.

DSC 0017

Az elnöki megnyitót követően a „2018. évi egyszerűsített éves beszámoló mérlege” került bemutatásra, majd a „Számvizsgáló Bizottság jelentés”-ét hallgathatták meg az egybegyűltek. Ezt követően az „Elnökség beszámolója” került napirendre, amikor is az egyes alelnökök bemutatták, hogy a különböző területeken milyen szakmai eredményeket ért el a PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018-ban.

Ezt követően a „2018. évi Közhasznúsági Jelentés elfogadása”, majd a az „Alapszabály módosítás elfogadása” volt soron. Az eseményt a vezető tisztségviselők megválasztása azaz a „Tisztújítás” zárta.

elnökség2019

A Közgyűlés az alábbi vezető tisztségviselőket választotta meg a 2019-2020-as ciklusra:

 • Elnök: Kremmer László, MBA, CLC, PMP
 • Titkár: Vereczkei Brigitta, PMP, PgMP
 • Elnökségi tagok: Kiss Norbert, PMP; Pernyeszi András, PMP; Balogh László, PMP; Farkas Tamás, PMP; Dobos Oszkár, PMP; Prattinger Balázs, PMP
 • Számvizsgáló Bizottság: Bartalis Krisztina, PMP; Hargitai Mátyás; Gábriel Zsolt
 1. Számviteli beszámoló

PMI Budapest, Magyar Tagozat (PMI Budapest) 2018. évben gazdálkodásáról a számviteli törvénynek és a kapcsolódó előírásoknak megfelelve egyszerűsített éves beszámolót állított össze. A mérleg főösszege 12 486 ezer Ft, a saját tőke 12 128 ezer Ft. A részletes kimutatás a kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és a közhasznúsági mellékletekből áll.

 1. Költségvetési támogatás felhasználása

PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018. évben részesült Központi költségvetési támogatásban a NEA pályázat keretében 3 106 ezer Ft támogatást kapott és használt fel.

 1. Vagyonfelhasználással kapcsolatos kimutatás

PMI Budapest, Magyar Tagozat eredménye 2017-ban 383 ezer Ft volt, 2018-ban -42 ezer Ft volt. A vagyon az előző évek tartalékjaival összesen 12 486 ezer Ft. A Szervezet mindig törekszik arra, hogy az adott évben kapott bevételeket fel is használja közhasznú céljainak elérése érdekében. Ahhoz, hogy a szervezet életében újabb minőségi változást érjünk el, illetve a működés biztonságát garantáljuk, szükséges volt e tevékenységek forrásának biztosítása. A vagyon felhasználását részleteiben jelentésünk az egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámoló tartalmazza.

 1. Cél szerinti juttatások kimutatása

Szervezetünk nem nyújtott ilyen juttatást, így e soron továbbra sem történtek kifizetések.

 1. Központi költségvetési szervtől, elkülönített állami pénzalaptól, helyi önkormányzattól, települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértéke

A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018. évben részesült Központi költségvetési támogatásban a NEA pályázat keretében 3 106 ezer Ft támogatást kapott.

 1. A közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értéke, illetve összege

A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018. évben nem nyújtott sem pénzbeli, sem természetbeni támogatást vezető tisztségviselőinek.

 1. A közhasznú tevékenységről szóló tartalmi beszámoló

A PMI Budapest, Magyar Tagozat a hazai projektmenedzsment szakma meghatározó szakmai szervezete 2003 óta. Az elmúlt másfélévtizedben elhivatottan arra törekedtünk, hogy a lehető legnagyobb szakmai támogatást nyújthassuk nem csak az egyesületünk tagjainak, hanem a magyarországi projektmenedzsment szakma összes képviselőjének és hatékonyan együttműködjünk a hazai szakmai társ-szervezetekkel.

misszionk2019

Missziónk:

A PMI Budapest, Magyar Tagozat célja, hogy Magyarország meghatározó projektmenedzsment szakmai szervezete legyen, mely a PMI globális hálózat részeként aktív szakmai közösséggel rendelkezik.

Víziónk:

Az egyén fejlődése érdekében, önkéntes projektmenedzsment szakmai közösséget építünk, a fél évszázados múlttal rendelkező PMI globális szervezet részeként, gyakorlatban kipróbált tudásbázisra és minősítési rendszerre alapozva.

A PMI alapértékeket valljuk magunkénak:

A projektmenedzsment szakma hatása:

Szakmai meggyőződésünk, hogy a projektmenedzsment olyan kritikus szakkompetencia, amely pozitívan befolyásolja egy szervezet eredményeit és a társadalmat.

Hiszünk a professzionalizmusban:

Az elszámoltathatóság és az etikus magatartás biztosítja a PMI érdekeltjei iránti elkötelezettségünket.

Az önkéntesség a működésünk alapja:

Az önkéntesek és a hatékony önkéntes partnerség a legjobb módja az egyesület céljainak és célkitűzéseinek eléréséhez.

A közösség ereje az összetartó erőnk:

A globális projektmenedzsment közösség tagjainak bevonása a legjobb módszer a projektmenedzsment szakma előmozdítására és növekedésük elősegítésére.

A szakmai elköteleződés a sikerünk záloga:

Különféle nézőpontok ösztönzése és az egyének hozzájárulása a projektmenedzsment szakmához és a PMI céljaihoz.

2003 óta célunk változatlan: a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat, tartalmakat, termékeket, rendezvényeket létrehozni a magyarországi projektmenedzsment szakma képviselői, így a gyakorló projekt; program és portfóliómenedzserek és a szakma iránt érdeklődők számára. A PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége a kezdetekkor azt tűzte ki célnak, hogy mindenben pluszt adhasson a hazai projektmenedzsereknek, valami olyat, ami egyszerre ötvözi saját hazai hagyományainkat a nemzetközi eredményekkel.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat közhasznú tevékenységégének főbb eredményei 2018-ban az alábbiak voltak:

 • Örömmel számolhatok be róla, hogy 2018-ban 160-ról 267 főre, azaz közel 67%-al nőtt tagjaink száma! Köszönjük a bizalmat és a szakmai elköteleződést. Érezzük ennek a növekedésnek a felelősségét és ez hatotta át a munkánkat az elmúlt hónapokban.
 • Az idei esztendőben folytattuk az immár hagyományos programjainkat és nagy sikerrel szerveztük meg az angol nyelvű PMPub találkozókat.
 • Hazai társszervezetünk, a PMSZ szervezésében megvalósuló eseményeken, így a havi Projektmenedzsment Szakmai Teadélutánon és a Körkapcsolás Konferencián a PMI Budapest, Magyar Tagozat tagjai 2018-ban is, ingyen vehettek részt és a részvétel költségét egyesületünk magára vállalta.
 • Minden hónapban friss hírekkel, eseményekkel és újdonságokkal jelentkezett a PMI Budapest, Magyar Tagozat hírlevele. A közösségi média felületeink megújultak, így az immár hagyományos Facebook oldalunk mellé felsorakozott a Linkedin oldalunk és a Twitter oldalunk is. A honlapunkon minden hírt eseményt megosztunk az érdeklődőkkel rendszeresen.
 • 2018 év elején nagy fába vágtuk a fejszénket és elindítottuk a régen várt PMBOK6 magyar fordítási projektet és ezzel párhuzamosan az AGILIS Gyakorlati Útmutató fordítását. Külön köszönet illeti annak a közel félszáz önkéntesnek a munkáját, akik a magyar terminológia felülvizsgálatában és kiegészítésében, valamint a fordítás ellenőrzésében közreműködtek.
 • Örömmel jelentem, hogy 2018. december 14-én megjelent az Akadémiai Kiadó gondozásában a magyar nyelvű AGILIS Gyakorlati Útmutató. Ehhez kapcsolódóan a PMI Budapest, Magyar Tagozat tagjai számára egyedi 10%-os akció keretében, korlátozott számban lehetőséget kínálunk a könyv megvásárlására. Amennyiben a lehetőség érdekli kérem keressen megemailben.
 • A PMBOK6 fordítása is jól halad és 2019-ben a könyvesboltok polcaira kerül reményeink szerint a harmadik negyedév elején a régen várt könyv. A PMBOK6 megjelenéséhez szakmai támogatók jelentkezését várjuk email útján.
 • 2018-ban a PMI Budapest, Magyar Tagozat volt az elnöke a Projektmenedzsment Kiválóság Táblának. Ennek köszönhetően idén ránk hárult annak a megtisztelő feladata, hogy a megszervezhettük az „Év Projektmenedzsere” díj pályázatot a társszervezetekkel közösen és 2018. november 7-én átadhattuk az Év Projektmenedzsere díjat 18. alkalommal.
 • Az idei esztendőben rekordszámú pályázat érkezett az „Év Projektmenedzsment Diplomamunkája” pályázatunkra, melynek a díjátadó ünnepsége szintén 2018. november 7-én volt a Pénzügyminisztérium Pénztár Termében.
 • Immár hagyományosan minden esztendőben a Nemzetközi Projektmenedzsment Napra időzítjük az „Art of Projects” nemzetközi, angol nyelvű a PMI Budapest, Magyar Tagozat által szervezett nemzetközi konferenciát, melyen idén ismét teltház volt.
 • Külön köszönjük az Art of Projects Konferencia szakmai szponzorainak, így az IT-Services Hungary Kft-nek, a Racionet Zrt-nek, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak a támogatásukat.
 • Soha nem látott érdeklődés volt a konferenciát követő Masterclass iránt, melyet 2018. november 8-án tartottunk a MOM Kulturális Központban.
 • 2018-ban részt vettünk Belgrádban a PMI Region 8 konferencián, melyen az európai PMI helyi tagozatok képviselői találkoznak minden esztendőben.
 • Idén is sikeresen pályáztunk a NEA – Nemzetközi Együttműködési Alapnál és egyesületünk szakmai és operatív munkájának támogatására vissza nem térítendő támogatást nyertünk el 2018-ban.
 • Ahogy arról már korábban beszámoltam, 2018-ban régi-új önkéntes elnökség és új elnök vette át az egyesület vezetését. Ezúton is köszönöm az elnökség összes tagjának és az egyesület munkáját támogató önkéntesek munkáját.
 • Újra gondoltuk a PMI Budapest, Magyar Tagozat Vízióját és Küldetését. Új lendületet kapott a kommunikációnk. Mindez nem jöhetett volna létre egy lelkes, tettre kész önkéntes közösség nélkül.
 • 2018-ban a PMI ajánlásával összhangban, elkezdtük a PMI Budapest, Magyar Tagozat alapszabályának a harmonizálását a PMI által előírt alapszabályi módosításokkal, melyet 2019-ben fejezünk be. Ennek keretében létrehozzuk a tiszteletbeli elnök pozíciót, valamint lehetőséget teremtünk arra, hogy tagjaink elektronikus úton is szavazhassanak a vezető tisztségviselő választáson.

DSC 0045

A közhasznú tevékenység főbb területei:

 • Art of Projects nemzetközi konferencia,
 • PM networking rendezvények: 3 PMPub a szokásos módon
 • PM a gazdaságban konferencia,
 • 8 PM klub délután
 • 2 félnapos konferencia (Körkapcsolás)
 • A 2018-as évben ismét átadásra került az „Év Projektmenedzsere” díj. A díj odaítéléséről a magyar projektmenedzsment szervezetek által létrehozott közösség, a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla dönt, s díj fővédnöke Varga Mihály, Nemzetgazdasági Miniszter. A Tábla évente a Projektmenedzsment világnapján adja át az „ Év Projektmenedzsere díjat”. http://www.evprojektmenedzsere.hu/
 • Fő rendezvényünk a 2018. november 8-án megtartott „Art of Projects konferencia nemzetközi előadókkal a legújabb szakmai ismereteket hozva Budapestre, s a másnapi egy témát teljesebben áttekintő műhellyel (Master Class)
 • 2018-ban hatodik alkalommal hirdettük meg az Év diplomamunkája pályázatot egyetemi, illetve posztgraduális hallgatók számára. A pályázatokat a szervezetünk tagjaiból szervezett team értékelte, s a díj átadásra 2018-ban másodszor az ÉV PM-je díjátadón került sor, evvel is elérve a díj magasabb presztízs szintre emelését. A pályázat kiírásának célja, hogy a projektmenedzsment egyre nagyobb szerepet kapjon a magyar felsőoktatásban, az e témában született eredmények még nagyobb elismertséget és nyilvánosságot kapjanak, a fiatal szakemberek munkáját a szakma is megismerje és elismerje, további előmenetelét segítse.
 • A havi PMI Budapest Hírlevél és a weblap (www.pmi.hu) a PMI Budapest szakmai életének fontos információs eszköze. A hírlevél és a honlap tartalmát tekintve beszámolt a hazai és nemzetközi eseményekről, szakmai érdekességekről, beleértve a társszervezetek eseményeit is. Emellett a honlapon megtalálhatók még, és mindenki számára elérhetők a szakmai rendezvények előadásainak bemutatói, illetve azok kivonatai, továbbá korábbi hírlevelek, szakmai cikkek is.
 • Tovább erősítettük webes jelenlétünket elsősorban a Facebook-on, Linkedin-e és Twittere-en való megjelenésünk aktív.
 • A „Projektmenedzsment a gazdaságban” fórum 2018-ban a 21. alkalommal került megrendezésre amelyhez szakmai támogatást adott a Tagozat.
 • Tagjainknak- együttműködési megállapodás és társszervezeti befizetés alapján - lehetővé tesszük a Körkapcsolás és a havi PM klubdélutánon való részvétellel is erősítsék szakmai tudásukat, kapcsolataikat, és a PMI minősítéshez szükséges PDU pontok gyűjtését.
 • Idén is tagként részt veszünk a Magyar Szabványügyi Testület MB 258 nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkájában. Elkészült a „A portfóliókezelés szakkifejezései és alapelvei, kapcsolat az MSZ ISO 21500:2015” magyar kiadása, s ennek bemutatása egy konferencián – mindkettőben aktívan részt vettünk, evvel is segítve a projektmenedzsment hazai bázisának erősítését.
 • A projektmenedzsment szakma népszerűsítése érdekében folytattuk az együttműködést a BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékével mesterszakos egyetemi hallgatóknak tartott előadással is.

DSC 0073

A Kormányzati Operatív Programok sikerének alapvető eleme a megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült projekt szereplők megléte mind a különböző államigazgatási mind közreműködő szervezetek oldalán, ezért a 2014-2020-as időszakra a kompetencia nagy volumenű fejlesztését tervezik. Ehhez közhasznú civil programjaival a PMI Budapest is hozzájárul közhasznú és az alapszabályban meghatározott célok és feladatok megvalósításával:

 • a projektmenedzser szakma és gyakorlat támogatása
 • a projektmenedzser szakmát érintő tudományos tevékenységek, felmérések és kutatások végzése és támogatása és az azokban történő közreműködés,
 • a projektmenedzseri szakma képzésének és szakmai fejlődésének elősegítése, a nemzetközileg elismert minősítések elősegítésével és fejlesztésével, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, az Európai Unióban és a tengerentúlon elterjedt és meghonosodott projektmenedzseri gyakorlat implementálásának elősegítése a vállalati, államigazgatási, közigazgatási, oktatási, civil és egyéb szférába,
 • információs hálózat kiépítése a projektmenedzseri szakmát gyakorlók számára, különös figyelemmel az államigazgatás és felsőoktatás területén,
 • a magyarországi tapasztalatok prezentálása nemzetközi fórumokon és a nemzetközi tapasztalatok terjesztése a hazai rendezvényeken,
 • kapcsolattartás a PMI nemzetközi szervezetével és részvétel annak munkájában,
 • a szakmai fejlődésének figyelemmel kisérése és igényes terjesztése, felkészítés a szakmai váltásokra, az információs társadalom megvalósulásának elősegítése,
 • a tagok és a szakmai érdeklődők szakismeretének bővítése a hazai és külföldi műszaki, tudományoseredmények megismertetése, valamint szakmai kapcsolatok létesítése révén,
 • a szakterület társadalmi fontosságának, érdekeinek képviselete, a műszaki alkotó munka és a projektmenedzser értelmiség társadalmi elismerésének elősegítése,
 • a nemzetközi szakmai fejlődés és a hazai lehetőségek szintézisét célzó állami, akadémiai, iparági, vállalati, felhasználói és oktató szférát érintő kezdeményezések és véleményezések társadalmi fórumának és képviseletének létrehozása, a szakmai állásfoglalások, csoportérdekek és szakmai fejlődésből következő tennivalók végzése,
 • olyan fórumot biztosítani tagjai és a szakma iránt érdeklődők számára, amely lehetővé teszi számukra szakmai nézeteik cseréjét, tapasztalataik megosztását, a már bevált gyakorlatok mentén, a bevált gyakorlat különböző jellegű és mélységű leírásainak támogatása és ahol helyénvaló, létrehozása, honosítása, illetve publikálása a hazai projektmenedzsment gyakorlat fejlődése érdekében,
 • a PMBOK Guide nemzetközileg elismert módszertan és más hasonló PMI szabványok és módszertanok elérhetőségének, sikeres alkalmazásának elősegítése, valamint a hazai képzések és vizsgák szakmai támogatása,
 • olyan egyének és szervezetek erkölcsi elismerése és díjazása, akik jelentősen hozzájárultak a projektmenedzsment ismeretek, tapasztalatok és kultúra terjesztéséhez

 

Üdvözlettel,
Kremmer László, PMP
Egyesület Elnöke

Posted on: May 01, 2019 02:19 AM | Permalink

Comments (0)

Please login or join to subscribe to this item


Please Login/Register to leave a comment.

ADVERTISEMENTS

"Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. THAT's relativity."

- Albert Einstein

ADVERTISEMENT

Sponsors