Letters from Hungary

by
From the President of the PMI Budapest, Hungarian Chapter comes this blog about hot PM topics, trends and best practices in Hungary! It will introduce different areas of life as a Hungarian PM, and also target PMs that need to work with Hungarian firms.

About this Blog

RSS

Recent Posts

Megjelent a „myPMI Chapter” mobil alkalmazás

Coaching tapasztalatok a projektvezetésben

PMI Budapest, Magyar Tagozat "Lunch and Learn" 2019. március 27.

Passed my PMP exam on 17/06/2010 in Budapest, Hungary

Chapter Is Part of Awards Program Honoring Project Manager of the Year

Megjelent a „myPMI Chapter” mobil alkalmazás

Categories: myPMI

iPhone2019. március 15-től, új szolgáltatással jelentkezünk a PMI Budapest, Magyar Tagozat tagjai és az egyesület munkája iránt érdeklődők számára. A honlapunk fejlesztőjével, a Proteon Software-el együttműködve örömmel bejelentjük, hogy elérhetővé vált a myPMI Chapter mobil alkalmazás, mind Android és iOS operációs rendszerre is.

   

1 2 3

 

my PMI Chapter Logo

Android logo 

apple ios logo png apple logo grey 400

 

 • A myPMI Chapter alkalmazás lehetővé teszi a PMI-tagok számára a PMI Budapest, Magyar Tagozat honlapjának és különböző szolgáltatásainak elérését és használatát mobiltelefonon is.
 • Lehetővé teszi a tagok számára, hogy regisztráljanak a különböző szakmai rendezvényeinkre és eseményeinkre mobiltelefonon keresztül is.
 • Az alkalmazás felhasználói megtekinthetik a tagozat tagjainak szánt tartalmakat.
 • A PMI Budapest, Magyar Tagozat csak akkor férhetnek hozzá a tagi tartalmához, ha bejelentkeznek.
Posted on: March 17, 2019 07:47 PM | Permalink | Comments (1)

Coaching tapasztalatok a projektvezetésben

Categories: coaching

Projektmenedzsment és Coaching? Projekt-coaching? Projektmenedzser coaching? Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen kapcsolatom van a Projektmenedzsment és a Coaching világával. Az én projektvezetői karrierem több, mint két évtizede kezdődött, amikor azzal szembesültem, hogy egyre több projekt feladatot bíznak rám, mert az akkori vezetőim úgy gondolták, hogy sikeresen oldom meg a sokak számára nehéznek vagy lehetettlennek tűnő feladatokat is és könnyen teremtek rendet, struktúrát az átláthatatlan helyzetekben. Szerző: Kremmer László MBA, CLC, PMP – Okleveles Vezetői Coach - PMI Budapest, Magyar Tagozat. 22. Projektmenedzsment Fórum.

 coaching

Soha nem felejtem el, hogy egyik meghatározó munkám, projektvezetői karrierem elején egy SAP rendszer bevezetése volt. Informatikai cégnél ERP rendszert bevezetni komoly kihívást jelentő feladat volt. Mindenki csak a műszaki kérdésekre koncentrált. „Elég lesz a tárhely és a dual quad core-os processzor? Mi van, ha kevés lesz a memória? Jó választás volt a Linux operációs rendszer és a DB2 adatbáziskezelő? Mi van, ha a két telephely közötti bérelt vonal sávszélessége nem lesz elegendő?”

Megannyi műszaki kérdés, ami ugyan fontos volt, de mint utóbb kiderült nem ezek határozták meg a projekt sikerét. Magam is mérnök lévén sokat foglalkoztam a műszaki igények megismerésévél és a megfelelő rendszer környezet kialakításával, de már a projekt elején éreztem, hogy van itt valami, ami sokkal inkább meghatározza a projekt sikerét és az nem más, mint a projekt érintettekkel való kommunikáció a kapcsolatom a projekt szponzorral az egyes területi vezetőkkel. Mi módon lehet elnyerni a kollégák bizalmát és támogatását, ami elengedhetetlen lesz a projekt sikeres végrehajtásához? Mi módon tudom motiválni a kollegákat és az elakadásokat kezelni?

Ez a projekt tanította meg nekem, hogy: „Semmi sem nehezebb és kimenetele kérdésesebb, mint egy új rendszer kialakítása. A kezdeményezőnek mindenki ellensége, aki a régi rendszer hasznát élvezi és még azoktól is csak langyos támogatásra számíthat, akik az új rendszer kiállításában érdekeltek.” Többek között ez a felismerés vezetett el oda, hogy 2011-ben, Vezetői Coach oklevelet szereztem és a változásmenedzsment lett a szakterületem, ami tökéletesen kiegészíti a projekt-, program és portfólió menedzsment munkámat.

Coaching szemléletű vezetőként számos esetben alkalmazom a coaching eszköztár elemeit és hiszem, hogy a Projektmenedzsment és a Coaching két olyan vezetői terület és képesség, melyek jól kiegészítik egymást. A coaching eszközöket eddig is sikeresen alkalmazták a szervezetekben a vezetők és a felsővezetői csoportok fejlesztésére. Sok szervezetben azonban szembetűnő a projektmenedzsment csapatok coachingjának hiánya. Egyre inkább megjelenik a coaching alkalmazásának az igénye a projektmenedzsment csapatokban, hogy folyamatosan magas teljesítményt érjünk el és tartsunk fent a projekt munkában. A coaching egy olyan strukturált beszélgetéssorozat, amely lehetővé teszi az ügyfél számára (projektmenedzser / projektcsapat) saját céljaik hatékony elérését.

Projekt2019 header 2 1

Gondolatébresztő előadásomban bemutatom, hogy mik azok a Coaching eszközök, melyek segíthetik a Projektmenedzsert a munkája során, így többek között:

 • A projekt érintettekkel való bizalmi kapcsolat kiállításában
 • A projekt vezető magabiztosságának fejlesztésében
 • A személyes problémák kezelése a projekt során
 • Mi módon lehet az első lépéseket megtenni a projektmenedzsment szerepkörben a kevés tapasztalattal rendelkező kollégáknak?
 • Mik a projektmenedzsereket érő stressz hatékony kezelésének eszközei?
 • Mit tudunk kezdeni, ha elakadtunk és eszköztelennek érezzük magunkat?
 • Mi módon lehet az ütköző prioritásokat hatékonyan kezelni?
 • Mit tehetünk, ha elszigeteltnek érezzük magunkat?
 • Hogyan lehet hatékony együttműködést kialakítani a projektmenedzsernek a magas rangú munkatársakkal?
Posted on: March 17, 2019 07:35 PM | Permalink | Comments (1)

PMI Budapest, Magyar Tagozat "Lunch and Learn" 2019. március 27.

Categories: Lunch and Learn, PMP

lunchandlearnA PMI Budapest, Magyar Tagozat 2019. február 27-én útjára indította a "Lunch & Learn" azaz "Ebéd közben képezd magad" havi egy órás webinár sorozatát, amit sokak kérésére szándékosan ebédidőre időzítettünk, hogy azok is csatlakozhassanak a PMI Budapest rendezvényeihez, akik munka után nem tudtak eddig velünk tartani. Az első esemény iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott. Márciusban is fogjon meg egy szendvicset és a számítógépe elől az interneten csatlakozzon hozzánk. 

A Webexet és az ingyenes behívószámot a PMI biztosítja. A webinár 60 perces és magyar nyelvű lesz, Webexen és ingyenes telefonszám vagy belföldi szám hívásával lehet hozzá csatlakozni. A webináron résztvevők 1 PDU pontot írhatnak majd jóvá a részükre megküldött PDU igénylési kóddal.

 • Esemény regisztráció és Webex oldal: Kérem kattintson ide!
 • Webinár azonosító: 738 951 289
 • Magyarországi belföldi szám: 06-1-577-9993
 • Magyarországi ingyenes szám: 06-80-109-812
 • Telefon belépési kód: 738 951 289

A második alkalommal egy sokakat foglalkoztató témát szeretnénk választani.


Ezúttal azt a témát járjuk körbe, hogy mi a sikeres PMP vizsgára való felkészülésének a módja. Milyen egy PMP vizsga, mik a buktatók.

Találkozzunk 2019. március 27-én, szerdán 12:00 órakor!

Posted on: March 08, 2019 04:13 AM | Permalink | Comments (1)

Passed my PMP exam on 17/06/2010 in Budapest, Hungary

Categories: PMP

Dear All, I wrote this short article nine years ago after I passed my PMP exam, and I thought it might be interesting for others to read. Regards, Laszlo

Dear PMP Aspirants!

I am happy to announce that I passed my PMP exam on 17/06/2010, that is to say this Thursday. I can not describe that feeling when I saw the “Congratulations” message on my screen. My studying process and technique was rather simple but the PMP exam itself was more challenging.

So here is my story for PMP aspirants:

Originally I scheduled my PMP exam for the 07/06/2010 but had to postpone it due to other work obligations so finally I moved my exam date to 17/06/2010 for 9:00 AM. I was lucky enough that I could take nearly 2,5 weeks break from work so I concentrated on studying for this time 8 hours a day, 7 days a week. I had a very simple but effective study approach. I used Rita’s exam prep materials such: “PMP® Exam Prep, Sixth Edition”, along with „Hot Topics PMP® Exam Flashcards – Sixth Edition” and finally „PM FASTrack® PMP® Exam Simulation Software – V 6”

First of all I red the PMBOK Guide and tried to follow and understand all PM elements. Then the real part of the preparation started when I started to read “PMP® Exam Prep, Sixth Edition” by Rita Mulcahy. I completed all the Exercises, I did not skip any of them! When I finished the relevant chapter I answered all of the sample questions. There are 35-40 sample questions after each chapter. My scores were around 85%.

After reading each chapter and answering the sample questions “on paper” I answered the „PM FASTrack® PMP® Exam Simulation Software – V 6” Knowledge Area questions. There are cc. 80-150-240 pcs of sample questions in this program for each Knowledge Area. My results were between 65-80%. What I am trying to point out that it gave me much better results when I answered 35-40 questions on paper, than when I had to answer 100-130 questions on the computer. After 40-50 questions I had the experience that I have to read each question at least 2-3 times to understand what it really is all about. My mother language is not English. During my break sessions I used „Hot Topics PMP® Exam Flashcards – Sixth Edition” to memorize certain basic principles.

What was so important for me that I took very seriously all the suggestions for the PMP exam which were in Rita’s book. I also purchased Cornelius Fichtner’s PM Prepcast and listened to this material after each chapter. I prepared a PMP Exam formulas “Brain dump sheet” with all the formulas. Actually it is part of Rita’s book but I made my own version of it.

The PMP Exam day was rather challenging. I arrived to the Prometric center around 8:00 AM. The exam supervisor staff arrived around 8:45 AM and let me in the exam room at 9:00 AM along with two another exam takers. It was a very rigorous security check. I had to put my bag and all personal belongings into a locker and I had to empty my pockets as well. They gave me 4 sheets of special color scratch paper and 2 pcs of pencils. Do not be surprised that you are not allowed to take with you into the exam room your glasses box but your glasses alone. I had to answer some security questions such as my home address, e-mail address etc. I had to sign a check in protocol as well which shows what time did I enter the exam room.

The room itself was very simple but very professional. There were 12 workstations each of them separated with a small wall from each other. Before I touched the mouse I wrote down the entire necessary formulas to my scratch paper. It really freed my mind so I did not need to worry that I would forget them. I went trough the tutorial and started to answer the exam questions. I felt okay, although the room was extremely quite. I have finished the first 45 questions when something happened that I did not expect. While I was reading a rather difficult and very wordy question my PC switched off! It turned out that there is a power outage in the test center. The entire building was dark not only the test room. No lights, no computers, no air-conditioning, nothing but safety lights only. It was a bit scary.

The Prometric Test Center staff was very professional. They came in immediately into the test room and informed us the Prometric official processes. We had to make a decision whether all of us stay in the test room or we leave the room. According to the official processes we had to wait 30 minutes. If the electricity would come back within 30 minutes then we can continue the exam. If it would not come back, than we would be provided a problem report and we have to schedule for a later date a new exam.

It is very hard to describe how I felt. Nobody could tell us how long the power outage would last. After 10-15 minutes waiting time someone came with the news that we have to expect 2-3 hours waiting time since a high voltage cable was cut. This was a moment when I felt, okay my PMP exam is over. But according to the Prometric processes I had to wait 30 minutes. Guess what has happened? 29 minutes 10 seconds the power came back. I thought what else could come.

We were told that the exam could be continued from that point where we stopped, but we have to go trough the check in procedure again. The funny part was that the Prometric test center people had to restart all the workstations which took additional 10-15 minutes. It turned out that we can not continue the test on the very same workstation but on a different one, although from that point where we were stopped. I said to myself that Okay no problem. This is like in real life some stress, some unexpected changes but I have to focus on the exam questions.

The exam questions were very similar to my „PM FASTrack® PMP® Exam Simulation Software – V 6” The only problem was that the network diagrams were rather tricky that is to say nothing what I expected. There were some calculations questions where I had to figure out that there is cca. 80% distracter information and the calculation is very simple. Up to 150 questions I felt okay, but suddenly I became very tired. By that time I was alone in the room. The only thing was the air conditioner’s noise that I could hear and I started to wonder that I take a break. By that time I had 1,5 hours time left so I said to myself NO break!. I took a deep breath and carried on. I finished the last 50 questions within 45 minutes then I reviewed the marked questions.

YES this is very important! Mark as many questions as necessary during the exam. It frees your brain and allows you to concentrate on the next question. So I reviewed the marked questions which seemed to me much easier to answer this time.

Than I hit the “Finish Exam” button and closed my eyes. I waited for 15-20 seconds and it turned out that there are additional feedback questions about Prometric. I answered all of them and hit the finish button. I was presented with my examination result with those magical words “Congratulations on passing the PMP exam” I felt great!

Best Regards,

Laszlo J.Kremmer, PMP
Budapest – Hungary

Posted on: March 08, 2019 01:11 AM | Permalink | Comments (7)

Chapter Is Part of Awards Program Honoring Project Manager of the Year

Categories: PMI Budapest

In connection with International Project Manager Day, Balázs Rákossy, undersecretary for the use of EU funds, presented Hungary’s Project Manager of the Year Award. The Project Manager of the Year Award is announced, evaluated and given jointly to the winner every year by several Hungarian project management organizations, including the PMI Budapest, Hungarian Chapter.

The Project Management Excellence Board is formed from representatives of these organizations in order to organize this award. Its purpose is to recognize Hungarian professionals and to increase the importance and visibility of project management knowledge, the profession and also its outstanding projects.

IMG 6069 min min 1

The board’s sponsor is Finance Minister Mihály Varga. In 2018, this recognition was given to Máté Kertész, JD, MBA, PMP, program manager of DXC Hungary Ltd. He was successful in leading the efficiency improvement program of the regional water utilities’ financial accounting. This project was one of the biggest among the last few years of SAP implementation programs in the public utility sector of the Hungarian market with regard to manpower, budget and complexity. To prepare the plan, Dr. Kertész had to collect inputs from five companies and project organizations consisting of 130 members, put them in order and turn them into concrete project steps.

This required extraordinary professional, business and manpower management skills. As proof of the strong competition and the high quality of participants this year, a special award was given to Zsombor Szabadkai, project manager, Tomlin Ltd. His project was to create an office building for Hungarian Telekom headquarters. The building had to show the work philosophy and work culture of the company. Project Management Thesis of the Year The PMI Budapest, Hungarian Chapter also had two leaders serving on a jury of five academics and project management practitioners evaluating candidates for Project Management Thesis of the Year. Fourteen students from different universities applied for the competition, the highest number of nominees since the award was established. András Pernyeszi, PMP, vice president of the PMI Budapest, Hungarian Chapter, was president of the jury. Chapter President László Kremmer, PMP, also served on the jury. All the received works were of a high quality, so the jury did not have an easy task. The high quality of the applicants was shown by the fact that the jury decided to give two awards for third place, and also a special award.

Award-winning topics included:

 • Research on project manager competences in consultancy;
 • Project risk management methodology with elements of knowledge management;
 • Minimalization of the project transit time using agile approaches to management; and
 • Follow up of the Vértes Power Plant Ltd. development project.

The winner of the Project Management Thesis of the Year received, among other prizes, a free entrance ticket for the Art of Projects Conference. The three best thesis writers each got a certificate of merit from the event organizing institutions, as well as a book on project management that they could choose from the PMI Store. The event presenting the winners of this competition was organized by the PMI Budapest, Hungarian Chapter in cooperation with the project management section of the Scientific Association for Infocommunications Hungary and the Hungarian Project Management Alliance.

Posted on: March 03, 2019 03:18 AM | Permalink | Comments (2)
ADVERTISEMENTS

"If nominated I will not run, if elected I will not serve"

- General William T. Sherman

ADVERTISEMENT

Sponsors