Project Management

Letters from Hungary

by
From the President of the PMI Budapest, Hungarian Chapter comes this blog about hot PM topics, trends and best practices in Hungary! It will introduce different areas of life as a Hungarian PM, and also target PMs that need to work with Hungarian firms.

About this Blog

RSS

Recent Posts

Interjú Borbényi Katalinnal a 2019-es "Év Projektmenedzsere" cím nyertesével

The PMI Region 8 - 2020 will be hosted by the PMI Budapest, Hungarian Chapter

„Art of Projects 2019” – Projektmenedzsment mesteri szinten, művészi könnyedséggel

7th Art of Projects Conference

PMI Budapest, Hungarian Chapter has been selected as a finalist for the Chapter of Year Award in our category.

Interjú Borbényi Katalinnal a 2019-es "Év Projektmenedzsere" cím nyertesével

Categories: Év PM-je

2019-ban a PMI Budapest, Magyar Tagozat, a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaival közösen 19. alkalommal kiírta az Év Projektmenedzsere Pályázatot. Egyesületünk képviseletében, Dr. Sándor Zoltán, MBA, PMP oktatási ügyekért és nagyvállalati kapcsolatokért és feladatokért felelős elnöki megbízottunk és Farkas Tamás, MBA, PMP Operációs Ügyekért felelős alelnökünk vett részt a szakmai zsűri munkájában. 2019-ben az "Év Projektmenedzsere" címet, Borbényi Katalin Projektmenedzser a Generali Biztosító Zrt. munkatársa nyerte el, akinek a kiemelt projektje az ERGO Biztosítók akvizíciója a Generali Biztosítónál volt, akivel Kremmer László MBA, PMP, a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke beszélgetett.

IMG 7558.JPG

Mindenekelőtt a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége és a magam nevében is gratulálok a 2019-es „Év Projektmenedzsere” cím elnyeréséhez. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus siker egy szakember számára, ha a szakma képviselőitől kap elismerést. Mit jelent ez a siker az Ön számára?

BK: Fantasztikus siker és óriási elismerés ez a projekt szakmától. Nézve a versenytársakat, akik ezen a versenyen megmérettették magukat, nagyon tehetséges és giga projekteket irányító projektmenedzserek. Ebben a mezőnyben győzni még nagyobb elismerés.

Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy a díj átvételét követően melyek a rövid távú tervei?

BK: Szeretném megélni a sikert. Nem sok ilyen szakmai pillanat van az ember életében. Szeretném kiélvezni minden percét ennek az időszaknak.

Miért számít Ön jó csapatmunkásnak, mit gondol miért érdemelte ki az Év Projektmenedzsere címet?

BK: Néhány évvel ezelőtt még nagyon erősen a feladatra és a határidőkre koncentráltam egy projektben. Kevésbé tartottam fontosnak az empátiát, az emberi motivációt. Ma már tudom, hogy a határidő figyelés mellett nagy szerepem van abban, hogy jó csapatot építsek. Ehhez motiválásra, emberi odafigyelésre van szükség. Ez a siker kulcsa. Úgy vezetni egy csapatot, hogy mindenki megtalálja benne a maga helyét és szerepét. Ha szaktudásban és érzelmileg mindenki a helyén van, az már fél siker. Innen pedig már csak egy jó szponzor kell, aki támogat bennünket.

Ha nagyobb távlatban nézzük a szakmai céljait, akkor melyek a hosszú távú tervei?

BK: Szeretnék továbbra is projektmenedzser maradni. Legnagyobb kihívást az innovációs projektek sikerre vitele okozza. Szeretném tovább erősíteni az innováció-management szaktudásomat, rutinomat, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy ezen a területen is sikeres projekteket tudjak vezetni. Ez egy kemény terep. Teljesen más mindset szükséges hozzá, mint egy „szokásos” projekthez.

Mi motiválja Önt a projektvezetői munkája során?

BK: Nagyon szeretem összerakni a mozaikokat és hozzá illeszteni az emberi kompetenciákat, felelősségeket. Főleg a projekt tervezést szeretem, amikor még minden képlékeny és minden szál mozog. Olyan, mint egy nagy konyha, ahol minden alapanyag és főzési technológia rendelkezésre áll, de nem mindegy, hogy rántást akarok készíteni vagy suvidálni kell a fogást. Szeretem a Kollegákat kivenni a hierarchikus rendszerből és egy új szerepet adni nekik. Valakinek ez a szerep-azonosulás jól megy. Valaki nem érti vagy idegen tőle. Itt szoktak még lenni nagy beszélgetések. Csak mély azonosulással és teljes megértéssel lehet elindulni az úton. Nagyon gyakran vannak megérzéseim, zsigeri megéléseim. Ezeket már intő jelnek veszem, mert az elmúlt 10 év azt bizonyította be, hogy ezek működnek. Ha valamit úgy érzek, hogy nem jól működik a projektben vagy nem értem, és rákérdezek, mindig kiderül, hogy ott egy gócpont van. Ha nem megyek utána, akkor később keletkezik abból valami probléma, aminek a megoldása sokkal nehezebb és költségesebb már. Mindig hallgatok a megérzéseimre. Persze ez egyben félelmetes is. Nem sok PM könyv szól a „megérzés alapú projektvezetésről”, de én hiszek ebben.

IMG 7576.JPG

Kérem, mesélje el a legsikeresebb szakmai projekt élményét!

BK: Az ERGO Biztosítók állományának az átvétele a legaktívabb szakmai élményem most. És talán az egyik legsikeresebb is. Az ERGO Biztosítók biztosítási állományát vásárolta meg a Generali Biztosító. A felkészülésre és a megvalósításra 3 hónapja volt a csapatnak. Fantasztikus volt látni, ahogyan dolgozott a csapat és vitte mellette a napi rutint jelentő feladatokat is. Nagy kihívást jelentett megtalálni a megfelelő eszközöket és kommunikációt a kulturális különbségek kezelésére (kis és nagy biztosító találkozása) és persze az IT láb sem volt könnyű menet, de 2019. július 1-jén már a Generaliban csörögtek az ügyfél telefonok és zökkenőmentes kiszolgálást tudtunk biztosítani az ügyfélélmény megtartása mellett.

Mi motiválta arra, hogy elinduljon 2019-ben az Év Projektmenedzsere pályázaton?

BK: Ismertem a korábbi évek díjazottjait és már az ismeretük is nagyon inspiráló volt. Nagy tisztelettel tekintettem rájuk és azt gondoltam, hogy nekem ez sosem sikerülne. Kovács Endre inspiráló videóját láttam egyik reggel a FaceBookon. Ez volt az utolsó lökés. Annyi jó dolgot mondott a versenyről, hogy el kellett indulnom rajta 

Mi volt a tapasztalata pályázat lebonyolításával kapcsolatban, mi volt a legnehezebb, illetve a legelmlékezetesebb feladat a pályázat során az Ön számára?

BK: Jó érzés volt néhány hónap távlatában hosszasan újra végig gondolni a projektet és leírni mindezt strukturáltan. Csak úgy jöttek a gondolatok. Persze voltak a pályázatban olyan aspektusok, melyek több gondolkodást igényeltek. Az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor a short listen voltam és a Tábla elé leültem „szóbelizni”. Akkor vettem észre, hogy a magyar projektmenedzsment szakma krémje ül velem szemben 8 férfi személyében. Átfutott az agyamon, hogy hatalmas egyessel az ellenőrzőmben fogok kimenni a teremből, mert nem fogok tudni fejben kritikus utat számolni pl.. Nemhogy egyest nem kaptam, ha nem jár le az időkeret, még mindig velük beszélgetnék. Felemelő élmény volt beszélgetni a Tábla tagjaival. Felkészültek voltak, érdekelte őket a téma. Szerettem ezeket a perceket.

Hogyan kezeli a munkája során kialakuló stresszt, hogyan szokta levezetni a feszültséget?

BK: Igyekszem időt szakítani a sportra. Ez mindig segít. Néha annyira fáradt vagyok, hogy alig bírok lemenni az edzőteremig, de ott újjá tudok születni. Próbálok a hétvégén nem dolgozni, hogy kicsit „ürüljön” az agyam. Szerencsére a 4 éves Kisfiam és a Férjem ebben jó partner. Sokat programozunk együtt. Többször éreztem mostanában, hogy lassítani kellene, de talán ennek nem most van itt az ideje, úgyhogy egyensúlyozok a sok életszerep között.

Kérem, meséljen el egy nehéz helyzetet, amellyel a munkája során találkozott!

BK: Még „kezdő” PM koromban történt, hogy egy törvényi változást lekövető projektet vezettem. Olyannyira nem volt megerősítve a projekt kultúra az adott területen, hogy fogalmuk sem volt a kollegáknak, hogy mit akarok, miért akarom, ki vagyok én, és mi a szerepük nekik ebben az egészben. Nem kezeltem megfelelően ezt a helyzetet, csak a feladatra és a határidőkre koncentráltam. Nem értettem, hogy mit nem értenek… ebből lett is jelentős probléma. És a határidők csúszása volt ebből a legkisebb. De olyan is volt, amikor „elfelejtettem magam mögé nézni” és nem vettem észre, hogy nem követ már senki. Annyira bele voltam feledkezve a küldetésbe, hogy szinte minden feladatot magamra vállaltam és egy egyszemélyes hadseregként jártam-keltem egy ideig. Nehéz volt belátom, hogy ez az egész már csak engem érdekel, és senkinek nem kell az a végtermék, amin egyszemélyes seregem dolgozik. Mind a két esetből jelentős tanulságokat tudtam levonni. A mai működésembe ezek a hibák, tanulságok jelentősen beépültek. Persze ez egy folyamatos tanulás, hiszen nincs két egyforma projekt. A hibázások száma szinte végtelen.

Egy ilyen jelentős elismerést követően felmerül a kérdés, hogy mit szeretne elérni a szakmai karrierjében?

BK: Szeretném a Generaliban folytatni a megkezdett utamat és megerősíteni az üzleti projektvezetői szemléletet. Továbbá szeretném, ha a vezetők újra és újra bizalmat szavaznának nekem a jövőben, ha kihívást jelentő projektekről van szó. Ez jelenti számomra az egyik legnagyobb elismerést. Szeretném, ha lenne egy olyan csapatom, akivel le tudjuk hozni a csillagokat is, ha üzleti, stratégiai projektvezetésről van szó. Amennyiben lehetőséget kapok, akkor mindent megteszek, hogy ezt a csapatot fel tudjam építeni tudásban, kultúrában és kompetenciában is.

Tapasztalata szerint mit várnak el egy sikeres projektvezetőtől? Melyek azok a képességek, amikkel rendelkeznie kell egy sikeres projektvezetőnek?

BK: nyilván tudni kell alkalmazni a projektmenedzsment módszertanokat. Emellett egyre több tudással rendelkezni az érintett területekről is. Pl. data management, UX, vezetéselmélet, innováció-management… Folyamatos tanulás nélkül nem lehet jónak lenni és át kell nyúlni a kereteken. És persze ezen felül maradjunk emberközpontúak is. A feladat nem egyszerű, de megéri!

Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?

BK: elég nagy munkabírásom van, és sok energiám tud felszabadulni egy-egy munka során. Elég sokat kérek a projekt csapattól, de igyekszem mindig a határokat megtalálni és azokat nem átlépni. Nagy hangsúlyt fektetek a közös megértésére és a bevonásra. Nem szeretek negatív hangulatban dolgozni. Igyekszem oldani a közeget. Szeretem a motivált embereket és a „húzós” csapatot. Helyzetfüggő- és adott projekt kultúrához igazodó projekt módszertanokat igyekszem alkalmazni a munkatársi igények figyelembevételével.

Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?

BK: Bármit is csináljak a jövőben, szeretném, ha hasznos dolgokat tudnék véghez vinni. Ez számít, és ez motivál. Nagyon érdekelnek az alapítványi tevékenységek, illetve az önkéntesség. Szeretném, ha a jövőben ez egy nagyobb szerepet tenne ki az életemből. Úgy érzem, hogy ebből sok energiát tudok nyerni, amit vissza tudok forgatni a családomba és a munkámba is.

Posted on: December 23, 2019 06:43 AM | Permalink | Comments (0)

The PMI Region 8 - 2020 will be hosted by the PMI Budapest, Hungarian Chapter

Categories: PMI Budapest

It is official now that the PMI Region 8 - 2020 will be hosted by the PMI Budapest, Hungarian Chapter. The PMI Region 8 Meeting is designed to inspire and support PMI chapter leader volunteers in the advancement of their leadership skills and will provide the opportunity to:

 • Network with 200+ PMI chapter volunteers from across Europe
 • Attend educational sessions addressing chapter management and leadership development
 • Learn about the tools and programs that have been developed by PMI to assist your chapter development
 • Hear the latest news and information about PMI's global initiatives from PMI
 • Engage with other Chapter Leaders, Regional Mentors, and PMI staff
 • Learn from other Chapter Leaders' experience

Don't miss out on this exciting opportunity to connect with and learn from fellow PMI chapter leaders!

WELCOME!

PMI Region 8 Meeting is organized by the PMI Europe Office, the Region Mentors and hosted by the PMI Budapest, Hungarian Chapter.

Posted on: November 12, 2019 12:07 AM | Permalink | Comments (3)

„Art of Projects 2019” – Projektmenedzsment mesteri szinten, művészi könnyedséggel

Categories: AOP2019

Közép-Európa legrangosabb, angol-nyelvű nemzetközi projektmenedzsment konferenciája az „Art of Projects” Budapesten kerül megrendezésre, 2019. november 7-én a Budapest Music Centerben a PMI Budapest, Magyar Tagozat szervezésében. Az esemény marketing és rendezvényszervezője a MOMART Marketing Kft.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat (www.pmi.hu) 2018-ban ünnepelte megalapításának 15. évfordulóját, így idén már több, mint másfélévtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött szervezi meg a 7. „Art of Projects” (http://pmibudapestevents.hu/) nemzetközi projektmenedzsment konferenciát. Az idei esztendőben a Nemzetközi Projektmenedzsment Napon, a Budapest Music Center (www.bmc.hu) ad otthont a hazai leg­rangosabb, PMI konferenciának, melyre 300 résztevőt várnak a szervezők.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat szakmai programokért felelős alelnöke, Prattinger Balázs, PMP elmondta, hogy 2019-ben az „Art of Projects” komoly változáson ment át. Olyan nagy az érdeklődés a konferencia iránt, hogy az idei esztendőben új helyszínen kerül megrendezésre, mind a konferencia, mind a másnap meg­rendezett „PMI Master Class” is.

 • A konferenciára Magyarországra érkezik, Thomas Walenta, az amerikai PMI (www.pmi.org) igazgatósá­gának a tagja, aki a konferencia nyitóelőadását tartja. A szakmai előadók között köszönthetjük, Oliver F. Lehmannt, aki az egyik legismertebb, németországi projektmenedzsment oktató szakember, számos könyv szerzője. Oliver az előadásában a helyzet függő projektmenedzsmentre mutat gyakor­latban kipróbált példákat.
 • Az Egyesület Királyságból érkezik Adrienne Gibson, aki személyes példáján keresztül mutatja be, hogy a vállalatok életében vagy saját magánéletünkben, karrierünkben milyen eszközök segítségével lehet a vál­tozásmenedzsment projekteket sikerre vinni.
 • Hét év után újra Magyarországra látogat, Peter Taylor „The Lazy Project Manager”, aki 2013-ban ha­talmas sikert aratott első magyarországi előadásával. Az idei esztendőben Peter arra mutat példát, hogy a projektmenedzsment szakma stresszes, sok esetben nehézségekkel, akadályokkal terhelt idősza­kait mi módon lehet kezelni, hogy a projekt során megőrizze higgadtságát és lelkesedését a projektve­zető és az irányítására bízott projekt csapat is.
 • A szakmai előadások sorát az Egyesült Államokból érkező Frank Saladis zárja, aki a szakma legismertebb képviselője. Frank nevéhez fűződik a Nemzetközi Projektmenedzsment Nap (http://internationalpmday.org) elindítása, mely kezdeményezés idén ünnepli 15. évfordulóját.
 • A művészet és a projektmenedzsment szakma kapcsolatát, Mészáros Zoltán a VeszprémFest (https://veszpremfest.hu/) fesztivál igazgatója mutatja be, Magyarország egyik legrangosabb zenei fesztiváljának megszervezésén keresztül.
 • Az „Art of Projects” Konferencia másnapján, 2019. november 8-án, szintén a BMC ad otthont a 7. PMI „Master Classnak”, melynek vezetője Frank Saladis lesz. Olyan nagy az érdeklődés, hogy mind délelőtt, mind délután is megtartja Frank a mesterkurzust. A 2019-es kurzus azt a témát járja körbe, hogy mű­szaki, gazdasági, politikai értelemben folyamatosan és rohamosan változó világunkban, mi módon lehet megoldani az emberközpontú projektirányítást.
 • Dr.Prof. Bőgel György PhD. lesz idén is a konferencia szakmai moderátora.

A 2019-es esztendő kiemelkedően fontos a PMI életében, hangsúlyozta Kremmer László, PMP a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke. A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2019-ben elnyerte az „Év PMI Tagozata” kitüntető címet, mely a legrangosabb PMI elismerés a tagozat életében. Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a PMI, a világ legnagyobb Projektmenedzsment szakmai szervezete, mely több, mint 200 országban van jelen és több, mint 580 ezer tagot számlál. Világszerte több, mint 1 millió PMI minősített szakember dolgozik. A Konferencia során kerül bemutatásra a PMBOK Guide6, a Projektmenedzsment Útmutató magyar nyelvű kiadása, mely a PMI Budapest és az Akadémiai Kiadó közös munkájának eredménye. Szintén a konferencia során kerül átadásra az „Év Projektmenedzsment Diplomamunkája” pályázat első díja is, valamint mutatkozik be első ízben Európában a PMI teljesen megújult arculata is.

Posted on: October 19, 2019 12:36 PM | Permalink | Comments (2)

7th Art of Projects Conference

Categories: AOP2019

Looking for insights and inspiration? Join PMI Budapest, Hungarian Chapter “7th Art of Projects Conference” on 7th of November, 2019. in the Budapest Music Centre’s Conference Hall.

For 50 years, project and programme management professionals have made modern marvels possible. PMI Budapest, Hungarian Chapter “7th Art of Projects Conference” will teach you the concepts, skills, and behaviors to help shape the next 50. Thanks to our exciting new partnership with our excellent speakers, you will feel even more inspired to do it.

This year’s event features PMI Budapest, Hungarian Chapter’s first-ever Keynote Session delivered by James R. Snyder the founder of PMI – Project Management Institute to inspire and inform project management professionals.

In this unique and uplifting session, Jim is going to talk about “Reflections on the History of Project Management and the Project Management Institute”.

Posted on: September 22, 2019 02:56 PM | Permalink | Comments (1)

PMI Budapest, Hungarian Chapter has been selected as a finalist for the Chapter of Year Award in our category.

Categories: pmilim

PMI Chapter Awards Team informed me that the PMI Budapest, Hungarian Chapter has been selected as a finalist for the Chapter of Year Award in our category. I will represent the PMI Budapest, Hungarian Chapter at the PMI® Leadership Institute Meeting 2019 - North America 3-5 October | Philadelphia, PA, USA. The Project Management Institute (PMI) was presented with our pre-qualified Chapter of the Year Award Application. The Chapter Awards Program received numerous applications from chapters globally. Upon review and evaluation of the applications, the Volunteer Chapter Awards Review Committee made its selections for the 2019 Chapter of the Year Award finalists. On behalf of the 2019 PMI Chapter Awards Team and the Global Chapter Development staff, PMI thanked us for our outstanding service to PMI, project management practitioners, and most importantly our chapter members. PMI wishes us and our chapter continued success. They look forward to seeing us at the NA LIM for the award ceremony. Great things happen when members choose to get involved in PMI! #chapter #program #pmi #budapest #pmi50 #hungary #bethere #hungarian #volunteers #projectmanagement #pmibudapest #pmilim

Posted on: September 22, 2019 02:52 PM | Permalink | Comments (2)
ADVERTISEMENTS

"Life begins at 40, but often so does arthritis and the habit of telling the same story three times to the same person."

- Sam Levenson

ADVERTISEMENT

Sponsors