Letters from Hungary

by
From the President of the PMI Budapest, Hungarian Chapter comes this blog about hot PM topics, trends and best practices in Hungary! It will introduce different areas of life as a Hungarian PM, and also target PMs that need to work with Hungarian firms.

About this Blog

RSS

Recent Posts

A PMI Budapest, Magyar Tagozat közgyűléséről jelentjük

Interview: Future of project management in a world of digitalisation

PMI Budapest, Hungarian Chapter is pleased to announce that the next PMPub will take place on 22nd May 2019!

PMI Budapest, Hungarian Chapter's “7th Art of Projects Conference 2019”

All PMI Certification Exams Moving to Pearson VUE

A PMI Budapest, Magyar Tagozat közgyűléséről jelentjük

Categories: PMI Budapest

DSC 0009Az előző esztendőhöz képest 2019-ben új helyszínen és napirenddel jelentkezett a PMI Budapest elnöksége. 2019. április 15-én, az IT Services Hungary Kft. konferencia termében tartotta éves rendes közgyűlését a PMI Budapest, Magyar Tagozat. Az eseményt Dr. Kertész Máté, PMP a közgyűlés levezető elnöke nyitotta meg, aki az ügyrendi megállapításokkal kezdte mondandóját.

Ezt követően az egybegyűltek megválasztottak a közgyűlés jegyzőkönyvvezetőjét, és a hitelesítőket is. Külön bemutatták a Választási Jelölő Bizottságot is, melynek elnöke 2019-ben Czibók Zoltán, PMP a DXC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója volt, illetve tagjai Dr. Kertész Máté, PMP a 2018-as esztendő „Év Projektmenedzsere” cím nyertese, valamint Kovács Ádám, PMP, aki 2012 és 2018 között az egyesület Alelnöke, majd Titkára volt.

DSC 0009

A 2019-es közgyűlést Kremmer László, PMP a PMI Budapest, Magyar Tagozat egyesület elnöke nyitotta meg, aki beszámolt arról, hogy egy nagyon sok feladatot hozó, minden tekintetben sikeres szakmai évet zárt az egyesület 2018-ban. Egyik legnagyobb eredményként értékelhető, hogy 2018.01.01-én 160 tagja volt a PMI Budapestnek, ami mára szinte megduplázódott és több, mint 300 tagja van az egyesületnek. Az elnök beszámolójában külön köszönetet mondott a több, mint félszáz önkéntesnek, akik vagy az egyesület elnökségében, vagy tanácsadó és segítő testületeiben foglalnak helyet, illetve 2018-ban az AGILIS Gyakorlati Útmutató szakmai lektorálásában segítettek.

DSC 0017

Az elnöki megnyitót követően a „2018. évi egyszerűsített éves beszámoló mérlege” került bemutatásra, majd a „Számvizsgáló Bizottság jelentés”-ét hallgathatták meg az egybegyűltek. Ezt követően az „Elnökség beszámolója” került napirendre, amikor is az egyes alelnökök bemutatták, hogy a különböző területeken milyen szakmai eredményeket ért el a PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018-ban.

Ezt követően a „2018. évi Közhasznúsági Jelentés elfogadása”, majd a az „Alapszabály módosítás elfogadása” volt soron. Az eseményt a vezető tisztségviselők megválasztása azaz a „Tisztújítás” zárta.

elnökség2019

A Közgyűlés az alábbi vezető tisztségviselőket választotta meg a 2019-2020-as ciklusra:

 • Elnök: Kremmer László, MBA, CLC, PMP
 • Titkár: Vereczkei Brigitta, PMP, PgMP
 • Elnökségi tagok: Kiss Norbert, PMP; Pernyeszi András, PMP; Balogh László, PMP; Farkas Tamás, PMP; Dobos Oszkár, PMP; Prattinger Balázs, PMP
 • Számvizsgáló Bizottság: Bartalis Krisztina, PMP; Hargitai Mátyás; Gábriel Zsolt
 1. Számviteli beszámoló

PMI Budapest, Magyar Tagozat (PMI Budapest) 2018. évben gazdálkodásáról a számviteli törvénynek és a kapcsolódó előírásoknak megfelelve egyszerűsített éves beszámolót állított össze. A mérleg főösszege 12 486 ezer Ft, a saját tőke 12 128 ezer Ft. A részletes kimutatás a kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és a közhasznúsági mellékletekből áll.

 1. Költségvetési támogatás felhasználása

PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018. évben részesült Központi költségvetési támogatásban a NEA pályázat keretében 3 106 ezer Ft támogatást kapott és használt fel.

 1. Vagyonfelhasználással kapcsolatos kimutatás

PMI Budapest, Magyar Tagozat eredménye 2017-ban 383 ezer Ft volt, 2018-ban -42 ezer Ft volt. A vagyon az előző évek tartalékjaival összesen 12 486 ezer Ft. A Szervezet mindig törekszik arra, hogy az adott évben kapott bevételeket fel is használja közhasznú céljainak elérése érdekében. Ahhoz, hogy a szervezet életében újabb minőségi változást érjünk el, illetve a működés biztonságát garantáljuk, szükséges volt e tevékenységek forrásának biztosítása. A vagyon felhasználását részleteiben jelentésünk az egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámoló tartalmazza.

 1. Cél szerinti juttatások kimutatása

Szervezetünk nem nyújtott ilyen juttatást, így e soron továbbra sem történtek kifizetések.

 1. Központi költségvetési szervtől, elkülönített állami pénzalaptól, helyi önkormányzattól, települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértéke

A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018. évben részesült Központi költségvetési támogatásban a NEA pályázat keretében 3 106 ezer Ft támogatást kapott.

 1. A közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értéke, illetve összege

A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2018. évben nem nyújtott sem pénzbeli, sem természetbeni támogatást vezető tisztségviselőinek.

 1. A közhasznú tevékenységről szóló tartalmi beszámoló

A PMI Budapest, Magyar Tagozat a hazai projektmenedzsment szakma meghatározó szakmai szervezete 2003 óta. Az elmúlt másfélévtizedben elhivatottan arra törekedtünk, hogy a lehető legnagyobb szakmai támogatást nyújthassuk nem csak az egyesületünk tagjainak, hanem a magyarországi projektmenedzsment szakma összes képviselőjének és hatékonyan együttműködjünk a hazai szakmai társ-szervezetekkel.

misszionk2019

Missziónk:

A PMI Budapest, Magyar Tagozat célja, hogy Magyarország meghatározó projektmenedzsment szakmai szervezete legyen, mely a PMI globális hálózat részeként aktív szakmai közösséggel rendelkezik.

Víziónk:

Az egyén fejlődése érdekében, önkéntes projektmenedzsment szakmai közösséget építünk, a fél évszázados múlttal rendelkező PMI globális szervezet részeként, gyakorlatban kipróbált tudásbázisra és minősítési rendszerre alapozva.

A PMI alapértékeket valljuk magunkénak:

A projektmenedzsment szakma hatása:

Szakmai meggyőződésünk, hogy a projektmenedzsment olyan kritikus szakkompetencia, amely pozitívan befolyásolja egy szervezet eredményeit és a társadalmat.

Hiszünk a professzionalizmusban:

Az elszámoltathatóság és az etikus magatartás biztosítja a PMI érdekeltjei iránti elkötelezettségünket.

Az önkéntesség a működésünk alapja:

Az önkéntesek és a hatékony önkéntes partnerség a legjobb módja az egyesület céljainak és célkitűzéseinek eléréséhez.

A közösség ereje az összetartó erőnk:

A globális projektmenedzsment közösség tagjainak bevonása a legjobb módszer a projektmenedzsment szakma előmozdítására és növekedésük elősegítésére.

A szakmai elköteleződés a sikerünk záloga:

Különféle nézőpontok ösztönzése és az egyének hozzájárulása a projektmenedzsment szakmához és a PMI céljaihoz.

2003 óta célunk változatlan: a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat, tartalmakat, termékeket, rendezvényeket létrehozni a magyarországi projektmenedzsment szakma képviselői, így a gyakorló projekt; program és portfóliómenedzserek és a szakma iránt érdeklődők számára. A PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége a kezdetekkor azt tűzte ki célnak, hogy mindenben pluszt adhasson a hazai projektmenedzsereknek, valami olyat, ami egyszerre ötvözi saját hazai hagyományainkat a nemzetközi eredményekkel.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat közhasznú tevékenységégének főbb eredményei 2018-ban az alábbiak voltak:

 • Örömmel számolhatok be róla, hogy 2018-ban 160-ról 267 főre, azaz közel 67%-al nőtt tagjaink száma! Köszönjük a bizalmat és a szakmai elköteleződést. Érezzük ennek a növekedésnek a felelősségét és ez hatotta át a munkánkat az elmúlt hónapokban.
 • Az idei esztendőben folytattuk az immár hagyományos programjainkat és nagy sikerrel szerveztük meg az angol nyelvű PMPub találkozókat.
 • Hazai társszervezetünk, a PMSZ szervezésében megvalósuló eseményeken, így a havi Projektmenedzsment Szakmai Teadélutánon és a Körkapcsolás Konferencián a PMI Budapest, Magyar Tagozat tagjai 2018-ban is, ingyen vehettek részt és a részvétel költségét egyesületünk magára vállalta.
 • Minden hónapban friss hírekkel, eseményekkel és újdonságokkal jelentkezett a PMI Budapest, Magyar Tagozat hírlevele. A közösségi média felületeink megújultak, így az immár hagyományos Facebook oldalunk mellé felsorakozott a Linkedin oldalunk és a Twitter oldalunk is. A honlapunkon minden hírt eseményt megosztunk az érdeklődőkkel rendszeresen.
 • 2018 év elején nagy fába vágtuk a fejszénket és elindítottuk a régen várt PMBOK6 magyar fordítási projektet és ezzel párhuzamosan az AGILIS Gyakorlati Útmutató fordítását. Külön köszönet illeti annak a közel félszáz önkéntesnek a munkáját, akik a magyar terminológia felülvizsgálatában és kiegészítésében, valamint a fordítás ellenőrzésében közreműködtek.
 • Örömmel jelentem, hogy 2018. december 14-én megjelent az Akadémiai Kiadó gondozásában a magyar nyelvű AGILIS Gyakorlati Útmutató. Ehhez kapcsolódóan a PMI Budapest, Magyar Tagozat tagjai számára egyedi 10%-os akció keretében, korlátozott számban lehetőséget kínálunk a könyv megvásárlására. Amennyiben a lehetőség érdekli kérem keressen megemailben.
 • A PMBOK6 fordítása is jól halad és 2019-ben a könyvesboltok polcaira kerül reményeink szerint a harmadik negyedév elején a régen várt könyv. A PMBOK6 megjelenéséhez szakmai támogatók jelentkezését várjuk email útján.
 • 2018-ban a PMI Budapest, Magyar Tagozat volt az elnöke a Projektmenedzsment Kiválóság Táblának. Ennek köszönhetően idén ránk hárult annak a megtisztelő feladata, hogy a megszervezhettük az „Év Projektmenedzsere” díj pályázatot a társszervezetekkel közösen és 2018. november 7-én átadhattuk az Év Projektmenedzsere díjat 18. alkalommal.
 • Az idei esztendőben rekordszámú pályázat érkezett az „Év Projektmenedzsment Diplomamunkája” pályázatunkra, melynek a díjátadó ünnepsége szintén 2018. november 7-én volt a Pénzügyminisztérium Pénztár Termében.
 • Immár hagyományosan minden esztendőben a Nemzetközi Projektmenedzsment Napra időzítjük az „Art of Projects” nemzetközi, angol nyelvű a PMI Budapest, Magyar Tagozat által szervezett nemzetközi konferenciát, melyen idén ismét teltház volt.
 • Külön köszönjük az Art of Projects Konferencia szakmai szponzorainak, így az IT-Services Hungary Kft-nek, a Racionet Zrt-nek, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak a támogatásukat.
 • Soha nem látott érdeklődés volt a konferenciát követő Masterclass iránt, melyet 2018. november 8-án tartottunk a MOM Kulturális Központban.
 • 2018-ban részt vettünk Belgrádban a PMI Region 8 konferencián, melyen az európai PMI helyi tagozatok képviselői találkoznak minden esztendőben.
 • Idén is sikeresen pályáztunk a NEA – Nemzetközi Együttműködési Alapnál és egyesületünk szakmai és operatív munkájának támogatására vissza nem térítendő támogatást nyertünk el 2018-ban.
 • Ahogy arról már korábban beszámoltam, 2018-ban régi-új önkéntes elnökség és új elnök vette át az egyesület vezetését. Ezúton is köszönöm az elnökség összes tagjának és az egyesület munkáját támogató önkéntesek munkáját.
 • Újra gondoltuk a PMI Budapest, Magyar Tagozat Vízióját és Küldetését. Új lendületet kapott a kommunikációnk. Mindez nem jöhetett volna létre egy lelkes, tettre kész önkéntes közösség nélkül.
 • 2018-ban a PMI ajánlásával összhangban, elkezdtük a PMI Budapest, Magyar Tagozat alapszabályának a harmonizálását a PMI által előírt alapszabályi módosításokkal, melyet 2019-ben fejezünk be. Ennek keretében létrehozzuk a tiszteletbeli elnök pozíciót, valamint lehetőséget teremtünk arra, hogy tagjaink elektronikus úton is szavazhassanak a vezető tisztségviselő választáson.

DSC 0045

A közhasznú tevékenység főbb területei:

 • Art of Projects nemzetközi konferencia,
 • PM networking rendezvények: 3 PMPub a szokásos módon
 • PM a gazdaságban konferencia,
 • 8 PM klub délután
 • 2 félnapos konferencia (Körkapcsolás)
 • A 2018-as évben ismét átadásra került az „Év Projektmenedzsere” díj. A díj odaítéléséről a magyar projektmenedzsment szervezetek által létrehozott közösség, a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla dönt, s díj fővédnöke Varga Mihály, Nemzetgazdasági Miniszter. A Tábla évente a Projektmenedzsment világnapján adja át az „ Év Projektmenedzsere díjat”. http://www.evprojektmenedzsere.hu/
 • Fő rendezvényünk a 2018. november 8-án megtartott „Art of Projects konferencia nemzetközi előadókkal a legújabb szakmai ismereteket hozva Budapestre, s a másnapi egy témát teljesebben áttekintő műhellyel (Master Class)
 • 2018-ban hatodik alkalommal hirdettük meg az Év diplomamunkája pályázatot egyetemi, illetve posztgraduális hallgatók számára. A pályázatokat a szervezetünk tagjaiból szervezett team értékelte, s a díj átadásra 2018-ban másodszor az ÉV PM-je díjátadón került sor, evvel is elérve a díj magasabb presztízs szintre emelését. A pályázat kiírásának célja, hogy a projektmenedzsment egyre nagyobb szerepet kapjon a magyar felsőoktatásban, az e témában született eredmények még nagyobb elismertséget és nyilvánosságot kapjanak, a fiatal szakemberek munkáját a szakma is megismerje és elismerje, további előmenetelét segítse.
 • A havi PMI Budapest Hírlevél és a weblap (www.pmi.hu) a PMI Budapest szakmai életének fontos információs eszköze. A hírlevél és a honlap tartalmát tekintve beszámolt a hazai és nemzetközi eseményekről, szakmai érdekességekről, beleértve a társszervezetek eseményeit is. Emellett a honlapon megtalálhatók még, és mindenki számára elérhetők a szakmai rendezvények előadásainak bemutatói, illetve azok kivonatai, továbbá korábbi hírlevelek, szakmai cikkek is.
 • Tovább erősítettük webes jelenlétünket elsősorban a Facebook-on, Linkedin-e és Twittere-en való megjelenésünk aktív.
 • A „Projektmenedzsment a gazdaságban” fórum 2018-ban a 21. alkalommal került megrendezésre amelyhez szakmai támogatást adott a Tagozat.
 • Tagjainknak- együttműködési megállapodás és társszervezeti befizetés alapján - lehetővé tesszük a Körkapcsolás és a havi PM klubdélutánon való részvétellel is erősítsék szakmai tudásukat, kapcsolataikat, és a PMI minősítéshez szükséges PDU pontok gyűjtését.
 • Idén is tagként részt veszünk a Magyar Szabványügyi Testület MB 258 nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkájában. Elkészült a „A portfóliókezelés szakkifejezései és alapelvei, kapcsolat az MSZ ISO 21500:2015” magyar kiadása, s ennek bemutatása egy konferencián – mindkettőben aktívan részt vettünk, evvel is segítve a projektmenedzsment hazai bázisának erősítését.
 • A projektmenedzsment szakma népszerűsítése érdekében folytattuk az együttműködést a BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékével mesterszakos egyetemi hallgatóknak tartott előadással is.

DSC 0073

A Kormányzati Operatív Programok sikerének alapvető eleme a megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült projekt szereplők megléte mind a különböző államigazgatási mind közreműködő szervezetek oldalán, ezért a 2014-2020-as időszakra a kompetencia nagy volumenű fejlesztését tervezik. Ehhez közhasznú civil programjaival a PMI Budapest is hozzájárul közhasznú és az alapszabályban meghatározott célok és feladatok megvalósításával:

 • a projektmenedzser szakma és gyakorlat támogatása
 • a projektmenedzser szakmát érintő tudományos tevékenységek, felmérések és kutatások végzése és támogatása és az azokban történő közreműködés,
 • a projektmenedzseri szakma képzésének és szakmai fejlődésének elősegítése, a nemzetközileg elismert minősítések elősegítésével és fejlesztésével, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, az Európai Unióban és a tengerentúlon elterjedt és meghonosodott projektmenedzseri gyakorlat implementálásának elősegítése a vállalati, államigazgatási, közigazgatási, oktatási, civil és egyéb szférába,
 • információs hálózat kiépítése a projektmenedzseri szakmát gyakorlók számára, különös figyelemmel az államigazgatás és felsőoktatás területén,
 • a magyarországi tapasztalatok prezentálása nemzetközi fórumokon és a nemzetközi tapasztalatok terjesztése a hazai rendezvényeken,
 • kapcsolattartás a PMI nemzetközi szervezetével és részvétel annak munkájában,
 • a szakmai fejlődésének figyelemmel kisérése és igényes terjesztése, felkészítés a szakmai váltásokra, az információs társadalom megvalósulásának elősegítése,
 • a tagok és a szakmai érdeklődők szakismeretének bővítése a hazai és külföldi műszaki, tudományoseredmények megismertetése, valamint szakmai kapcsolatok létesítése révén,
 • a szakterület társadalmi fontosságának, érdekeinek képviselete, a műszaki alkotó munka és a projektmenedzser értelmiség társadalmi elismerésének elősegítése,
 • a nemzetközi szakmai fejlődés és a hazai lehetőségek szintézisét célzó állami, akadémiai, iparági, vállalati, felhasználói és oktató szférát érintő kezdeményezések és véleményezések társadalmi fórumának és képviseletének létrehozása, a szakmai állásfoglalások, csoportérdekek és szakmai fejlődésből következő tennivalók végzése,
 • olyan fórumot biztosítani tagjai és a szakma iránt érdeklődők számára, amely lehetővé teszi számukra szakmai nézeteik cseréjét, tapasztalataik megosztását, a már bevált gyakorlatok mentén, a bevált gyakorlat különböző jellegű és mélységű leírásainak támogatása és ahol helyénvaló, létrehozása, honosítása, illetve publikálása a hazai projektmenedzsment gyakorlat fejlődése érdekében,
 • a PMBOK Guide nemzetközileg elismert módszertan és más hasonló PMI szabványok és módszertanok elérhetőségének, sikeres alkalmazásának elősegítése, valamint a hazai képzések és vizsgák szakmai támogatása,
 • olyan egyének és szervezetek erkölcsi elismerése és díjazása, akik jelentősen hozzájárultak a projektmenedzsment ismeretek, tapasztalatok és kultúra terjesztéséhez

 

Üdvözlettel,
Kremmer László, PMP
Egyesület Elnöke

Posted on: May 01, 2019 02:19 AM | Permalink | Comments (0)

Interview: Future of project management in a world of digitalisation

Categories: interview

In conversation with Murat Bicak, Senior VP of Strategy at Project Management Institute (PMI), who discusses the role of technology in transforming the future of work and much more.

Businesswoman in conference room using tablet with weather data

By Anoop Menon, Thomson Reuters Projects News

As businesses embrace digitalisation as a future-proofing strategy, the interactions between projects, organisations and individuals are being transformed, according to Murat Bicak, Senior VP of Strategy at Project Management Institute (PMI), the world's largest professional association representing project management practitioners.

Digitalisation involves the deployment of technologies like Artificial Intelligence (AI), machine-learning, Big Data and Internet of Things (IoT) to improve or transform business operations and functions.

While the core proposition of project management - which is about getting things done - remains unchanged, what is transforming is "how the pace of change impacts projects, organisations and individuals and how these systems start interacting with each other," said Bicak in an interview with Thomson Reuters. He pointed to the decrease in the "survival rates of organisations" over the past few years as an indicator of the impact of digital disruption on businesses.

"In the '50s and '60s, S&P 500 organisations had a 60-year survival rate. Over the next five to six years, we expect that survival rate to go down to the teens, may be 12, 13 or 14 years and that puts a lot of pressure on every organisation," the PMI executive said on the sidelines of Dubai International Project Management Forum (DIPMF) in December 2018.

He reasoned that survival rates have dropped because "a lot of organisations are going through some sort of change," and while "every change is delivered through a project, some organisations are unable to focus on the right attributes."

Paraphrasing a quote by the ex-CEO of Twitter, Dick Costolo, who spoke at a PMI event last year, he said many organisations focus on protecting their past but what they really need to do is focus on protecting their future.

"I think that's a very profound observation because when we look at organisations such as Netflix or Amazon, we see that even during the course of their more than 25 years of existence, these companies are reinventing themselves," he noted.

He added that to keep pace with such changes, project managers need to think differently about the questions they need to ask, how fast they should deliver and how machine and algorithms would complement their teams.

"We used to emphasise social skills because project management is about how you manage between the technical skills, the leadership skills and the strategy. Now we have put a fourth layer on top because digital skills are equally important if not more important. What that means is - how do I interact with a new member, or may be new members of my team which are machines and algorithms."

He said the success story of US-based Stitch Fix, an online personal styling service for clothing founded in 2011, could be a good example of how projects will change in the future. The company, currently valued at $2 billion, was built on a premise that "everybody in the world could have their own designer."

"They did that by pairing AI with human stylists to understand people's clothing choices. With close to 100 data scientists, more than 100 algorithms that are constantly learning and insights, they can actually design clothing that no retailer can do," he said.

Bicak then painted a scenario where every project would have humans at the centre, machines and teams around them and many ecosystem players.

He continued: "Decisions would be made very quickly based on interpreting data, understanding data, asking lots of questions, building hypothesis, killing hypothesis and pivoting, and that changes the whole way of value delivery."

Future of work

Commenting on impact of such changes on project management, Bicak said it is inevitable that some tasks would be automated over a period of time. He referred to an October 2017 PMI podcast with Michael Chui, Partner, McKinsey Global Institute (MGI), who said that half of all the activities people are being paid to do in the global workforce could be automated by adapting currently demonstrated technologies.

"That doesn't mean that 50 percent of jobs are going away but that 50 percent of tasks can be automated," said Bicak.

Another study by MGI on the future of work, published in December 2017, found that that between 75 million and 375 million people around the world may need to change occupational categories and acquire new skills by the year 2030.

On the other hand, the outsourcing of certain tasks to machines or algorithms would also "create a lot of time" for project managers to focus on the problems they need to solve, said the PMI official.

He said: "We're then going to find ourselves more in the role of understanding, asking questions, generating insights and leading. Critical thinking, creativity and innovativeness are going to become much more important going forward and I think we're going to have to retrain our workforce to reclaim that capability."

But he also struck a note of caution on current hype around AI systems, pointing out that the technology is still at a nascent stage.

He said: "While AI has taken off in recent years due to the coming together of algorithm technology, super-computing capability and availability of data, in 2018, we learned that if our data is biased, the output will be biased. We have learned that a lot of the data that has been used for a number of algorithms are actually biased from a racial perspective due to which they will make decisions that will be wrong or biased."

A February 2018 press statement from MIT, citing a joint MIT- Stanford University study, said gender and skin-type bias were found in commercial facial-analysis programs with error rates as high as 34 percent in determining the gender of dark-skinned women.

"Because of what has happened, researchers understood the immensity of this problem. We need to think about aspects like legislation, governance and ethical coding. Thus, for example, last year, Stanford University launched Human-Centred AI Initiative (HAI) to bring together academia, industry, and governments to guide the future development of AI."

Virtuous savings cycle

The savings from digitalisation can be reclaimed and reinvested to drive further savings in projects akin to a virtuous cycle, noted Bicak.

The 2018 edition of PMI's annual Pulse of the Profession survey had found that nearly 10 percent of every dollar is wasted due to poor project performance, which translates to $99 million for every $1 billion invested.

He explained: "Now we're not only going to not waste that 10 percent but we're going to be able to take that and put it back into the system, and do that several times so that it's not just 10 cents on the dollar that will be saved. It's going to create ROI that will be put back into the system. We don't know that yet but we believe that it will be significant."

He also pointed out that a key mandate for the strategy function that he helms at PMI is to prepare the non-profit association for the "immensity of change in the future of work" through a transformation programme.

"The question we are asking is: what does the digital technology represent for the profession and what will it enable us to do that we weren't able to do before? Our transformation is about finding that answer," he said.

Under the transformation programme, he continued, PMI decided to change posture and invest in innovation and in data capabilities to better understand its stakeholders and their needs, and think even more forward in terms of post-agile conversations so that projects can be delivered better with less waste, more effectively, more efficiently and really reach the outcomes.

"I think the premise of this programme is that it gives us an opportunity to really reinvent ourselves and do something that we have not done before that will advance humanity," he concluded.

(Reporting by Anoop Menon; Editing by Mily Chakrabarty)

 

Posted on: April 19, 2019 02:39 PM | Permalink | Comments (2)

PMI Budapest, Hungarian Chapter is pleased to announce that the next PMPub will take place on 22nd May 2019!

Categories: PMPUB

PMI Budapest, Hungarian Chapter is pleased to announce that the next PMPub will take place on 22nd May 2019! The event’s topic is “PMI Pulse of Profession 2019 – The Future of Work – Leading the Way with PMTQ” 

Data from the new 2019 Pulse of the Profession® survey show organizations wasted almost 12 percent of their investment in project spend last year due to poor performance—a number that’s barely budged over the past five years.

It’s time to add a new ingredient to that old formula, especially given the fundamental shift in how work is getting done. Few jobs of the future will revolve around a bulleted list of static responsibilities. More and more, people in all roles will be hired to manage a portfolio of projects, and increasingly, those projects will be tied to technology.

TQ, or technology quotient, is a person’s ability to adapt, manage and integrate technology based on the needs of the organization or the project at hand. Though the term has been used for a few years, it’s taking on a new urgency as people and companies search for digital sustainability—the capacity to adapt to the constant whirl of change brought on by advances in technology. Coupled with the changing nature of work from “job for life” to “portfolio of projects,” we see an even greater demand for TQ combined with project management, or PMTQ. For anyone charged with making strategy reality in a world constantly being remodeled by tech, PMTQ will be the must-have, make-or-break skill set.

Conducted since 2006, PMI’s Pulse of the Profession® is the premiere global survey of professionals who provide project, program, or portfolio management services within global organizations. The Pulse charts the major trends for project management now and in the future. It features original market research that reports feedback and insights from project, program, and portfolio managers, along with an analysis of third-party data.

Our speaker is László Kremmer, PMP who is the President of PMI Budapest, Hungarian Chapter. László shares the major statements of this survey such as the top drivers of projects success, new ways to execute a project, and how to answer the changes and deliver results.

 • When: 22nd May, 2019. from 18:00 o'clock (registration starts at 17:30 o'clock) 
 • Where: Szimpla Kert
 • Address: 1075 Budapest, Kazinczy utca 12. (new place for events at Szimpla, right next door to the main entrance).
 • This is a free of charge, PDU eligible event!

We are looking forward to an engaging and collaborative session. Come and take part in the PMPub!

You can register here!
Posted on: April 19, 2019 12:41 PM | Permalink | Comments (0)

PMI Budapest, Hungarian Chapter's “7th Art of Projects Conference 2019”

Categories: AOP2019

 

 

 

 

 

 

TECHNOLOGY MADE POSSIBLE BY A PROJECT MANAGER
7 November, 2019. | Budapest, Hungary | Budapest Music Center 

Looking for insights and inspiration? Join PMI Budapest, Hungarian Chapter's “7th Art of Projects Conference 2019” on 7 November, 2019. in the Budapest Music Centre’s Conference Hall.

For 50 years, project and program management professionals have made modern marvels possible. PMI Budapest, Hungarian Chapter’s “7th Art of Projects Conference 2019” will teach you the concepts, skills and behaviors to help shape the next 50. And thanks to our exciting new partnership with our excellent speakers, you’ll feel even more inspired to do it.

This year’s event features PMI Budapest, Hungarian Chapter’s first ever Keynote Session delivered by James Snyder the founder of PMI – Project Management Institute to inspire and inform project management professionals.

 

In this unique and uplifting session, Jim is going to talk about “Reflections on the History of Project Management and the Project Management Institute”.

We will celebrate the bold and the daring, the entrepreneurs who make the impossible possible and the deep thinkers who conjure new possibilities.

To understand the project management professional of 2019 and beyond, requires an understanding of how we have matured and changed from the project schedulers and planners of the 1960's. Where did we come from and how did PMI play a role in building a new profession? A look back at the people, places, and environment will not only tell us about our history but will help us to understand where project management may be headed and how you can influence that direction.

This keynote presentation aims to put you back in the 1960's, to help you understand the motivation for the founding of PMI and to give you a look at the time and people. With this bit of history as a backdrop, we will then take a look at what the future may hold for the project management profession and PMI.

Other talks will close a full day of learning applicable skills, hearing best practices and networking with your peers from around the world. The result? You’ll leave with the methods and the motivation to move to the next stage of your career – and make more modern marvels possible.

What is PMI Budapest, Hungarian Chapter’s “7th Art of Projects Conference 2019”?

As a project, program and portfolio management professional, you have the potential to make modern marvels possible. But in today’s demanding, ever-evolving world, you need the latest knowledge and skills to realize that potential.

PMI Budapest, Hungarian Chapter’s “7th Art of Projects Conference 2019” can help. Each year, it brings together hundreds of project, program and portfolio managers from around Hungary and Europe for a full day of cutting-edge education, knowledge-sharing and networking.

In 2019, attendees will experience something completely new and unique: a special Keynote Session by the founder of PMI, Mr. James Snyder, celebrating the achievements of professionals in a constantly disrupted world. Whether it’s tackling some of the world's biggest challenges, or inventing ways to help us connect and collaborate, our speakers’ stories will inspire you to reach higher in your own career.

If you want, you can build on that enthusiasm (and deepen your knowledge on a specific topic) by attending a half-day course PMI Budapest, Hungarian Chapter “Master Class” in Budapest on 8 November, 2019. (Separate registration fees apply).

Why should you attend?

Join us in Budapest and you’ll:

 • earn up to 6 PDUs across the PMI Talent Triangle® (more if you stay on for PMI Budapest, Hungarian Chapter’s “Master Class”)
 • benefit from an inspirational and leading-edge Keynote Session, through traditional podium sessions, immersive Master Class and an open Q&A discussion
 • hear from inspiring speakers (including the founder of PMI) and experts in your field
 • learn from other people doing your job in the same or different industries
 • celebrate the 50th Anniversary of PMI by sharing successes with your peers and feeling proud to be part of a profession that transforms the world
 • share what you’ve learnt with your colleagues and wider organization when you get back to work.

So, you get a lot of value from a single ticket.

When and where is it?

7-8 November, 2019.

 • PMI Budapest, Hungarian Chapter’s “Art of Projects Conference 2019”
 • PMI Budapest, Hungarian Chapter’s “Master Class 2019”

Venue:

BUDAPEST MUSIC CENTER
H-1093 Budapest, Mátyás str. 8.
Hungary / Europe

More information will be available here soon: www.pmibudapestevents.hu

Posted on: April 07, 2019 10:22 AM | Permalink | Comments (3)

All PMI Certification Exams Moving to Pearson VUE

Categories: PMP

We’re moving to Pearson VUE to provide a better overall exam experience. All certification examinations worldwide (except China) will be run through Pearson VUE to provide:

 • Additional test locations: With more testing locations available, choosing a convenient test site is easier than ever. (Find a Pearson VUE testing location here.) 
 • Online proctoring for PMI-ACP® and CAPM®Candidates can now test from their home or office for increased convenience and ease-of-access.  No other certifications are scheduled for online proctoring at this time.
 • Versatility to U.S. Service Members: Pearson VUE offers a global U.S. Federal and military on-base test center network in the marketplace, allowing US Service and government members to test where serve around the world.

What do you need to do?

You can continue directing candidates through the existing application process with no changes.  Candidates will be guided to one of the test vendors based on the timeframe they plan to test. If you provide details around the scheduling or testing process at Prometric in your materials then you will need to update them.

Transition Timeline 

There will be a period of overlap where scheduling and testing will be available with both Prometric and Pearson VUE.  Most candidates who have already scheduled their exams will be unaffected by this change. 

Important Dates

 

1 March 2019

PMI-ACP scheduling available at Pearson VUE

1 April 2019

PMI-ACP testing begins at Pearson VUE centers and online proctoring

1 April 2019

Scheduling available at Pearson VUE for PMP®, PgMP®, PfMP®, PMI-PBA®, PMI-SP® and PMI-RMP® exams

30 June 2019

Last date for testing at Prometric centers

1 July 2019

Testing begins at Pearson VUE centers for PMP, PgMP, PfMP, PMI-PBA, PMI-SP and PMI-RMP exams

 

Next Steps for Candidates Who Already Scheduled through Prometric

Candidates who have already scheduled a test with Prometric on or before 30 June 2019 can keep that appointment and test as planned, regardless of the certification exam. For those candidates who have already scheduled with Prometric on or after 1 July 2019, we will work with Prometric and Pearson VUE to have their test appointment moved to Pearson VUE. 

Next Steps for Candidates Who Have Not Scheduled

Candidates who have not yet scheduled their exams have two options:

 • To test before 30 June 2019: Candidates will need to schedule their exam at a Prometric test center location before 19 April 2019.
 • To test after 30 June 2019: Candidates who want to test after 30 June 2019 will not be able to schedule their exams until 19 April 2019. Candidates will receive Pearson VUE exam information on 19 April 2019 so they can schedule their exam for any date on or after 1 July 2019. 

Next Steps for Paper-based Testing (PBT)

We will work with Pearson VUE to transition any candidates that are scheduled for a PBT exam on or after 1 July 2019 to Pearson VUE test center location.  

Posted on: April 07, 2019 09:55 AM | Permalink | Comments (7)
ADVERTISEMENTS

"I love deadlines. I love the whooshing sound they make as they fly by."

- Douglas Adams

ADVERTISEMENT

Sponsors