Letters from Hungary

by
From the President of the PMI Budapest, Hungarian Chapter comes this blog about hot PM topics, trends and best practices in Hungary! It will introduce different areas of life as a Hungarian PM, and also target PMs that need to work with Hungarian firms.

About this Blog

RSS

Recent Posts

Sunil Prashara a PMI Elnök – Vezérigazgatója Magyarországon

Bekerültünk a 2019-es, PMI „Chapter of the Year Award” világdöntőbe

We are looking for sponsors for the

Az Év Diplomamunkája Pályázat 2019

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2019-ben?

Sunil Prashara a PMI Elnök – Vezérigazgatója Magyarországon

Categories: PMI Budapest

sunil prashara ceo1A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2003 óta, azaz több mint másfélévtizede a hazai projektmenedzsment élet és közösség egyik legmeghatározóbb szakmai szervezete. Szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy 320+ fős taglétszámunkkal a legnagyobb Magyarországon működő nemzetközi projektmenedzsment közösség vagyunk.

Az elmúlt több, mint 15 éve alatt számos mérföldkő jellemezte szakmai munkánkat, amikre büszkék vagyunk. Működésünket minden esetben az vezérelte, hogy tagjaink számára mindig pontos, hiteles és egyben hasznos szakmai programokat szolgáltassunk és segítsük kollégáinkat a PM szakmához kapcsolódó hírekkel, eseményekkel, oktatásokkal és rendezvényekkel.

2019-ben egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, amikor is az elnökségünk tagjai személyesen találkozhattak Sunil Prasharaval a PMI új Elnök – Vezérigazgatójával Budapesten. Sunil 2019. augusztus 5-én érkezett Magyarországra egy rövid látogatásra. A találkozó előtt 2019. májusában megbeszélést folytatott Kremmer Lászlóval a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnökével a PMI EMEA LIM 2019 konferencia során, akinek jelezte, hogy 2019-ben Magyarországra látogat. A PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke meghívta Sunilt egy elnökségi ülésre, melyre egy üzleti vacsora keretében került sor.

A megbeszélésen részt vettek a PMI Budapest, Magyar Tagozat részéről, Balogh László, PMP Tagságért Felelős Alelnök, Prattinger Balázs, PMP Szakmai Eseményekért Felelős Alelnök, Kiss Norbert, PMP, PMI-ACP Önkéntesekért Felelős Alelnök, Dr. Sándor Zoltán, PMP Korábbi Oktatási Ügyekért Felelős Alelnök, valamint Kremmer László, PMP a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke.

A PMI tárgyaló delegációt Siunil Prashara a PMI 2019. március 4-én megválasztott, Elnök-Vezérigazgatója vezette. A megbeszélésen jelen volt a PMI kormányzati kapcsolatokért felelős globális és európai vezetője is.

Sunil Prashara első ízben járt Magyarországon kinevezése óta. A felek áttekintették a PMI és a PMI Budapest, Magyar Tagozat elmúlt több, mint 15 éves szakmai kapcsolatát és annak eredményeit. Sunil méltattat a magyarországi tagozat szakmai eredményeit, így többek között az elmúlt 1,5 évben bekövetkezett taglétszám megduplázódását, valamint a PMI minősítéssel rendelkező hazai szakemberek számának dinamikus nevekedését, ami 2019-re meghaladta az 1100 főt. Külön nagyra értékelte a PMI hazai tagozatával együttműködő önkéntesek munkáját, akik nélkül az AGILIS Gyakorlati Útmutató 2019 decemberi magyar nyelvű kiadása, illetve a PMBOK6 magyar nyelvű változata nem jöhetett volna létre.

A megbeszélést a felek egy üzleti vacsorával zárták, mely során Kremmer László a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke átadta a vendégeknek a PMI Budapest 15 éves emlékérmet, valamint egy Budapestet bemutató angolnyelvű összeállítást.

pmi erme

Posted on: August 09, 2019 02:05 AM | Permalink | Comments (1)

Bekerültünk a 2019-es, PMI „Chapter of the Year Award” világdöntőbe

Categories: PMI Chapter Award

Best of BestA PMI Chapter Awards Team, 2019. augusztus 7-én, egy rövid levélben értesítette a PMI Budapest, Magyar Tagozatot, hogy a PMI szakmai zsűri döntése értelmében, bekerültünk a 2019 -es PMI „Chapter of the Year Award” világdöntőbe. Hasonlattal élve ez a jelölés olyan, mint a filmes szakmában az Oscar Díj jelölés, amivel egy adott szakmai önkéntes közösség munkáját jelöli díjra a PMI az elért eredményei alapján.

 

A győztes kihirdetésére és az ünnepélyes díjátadóra 2019. október 4-én, a PMI® Leadership Institute Meeting 2019—North America - 3-5 October | Philadelphia, PA, USA-ban kerül sor. Álljon itt az értesítés szó szerint és egy beszámoló arról az útról, amiért az elérteredményeink alapján elnyertük a jelölést és bekerültünk a döntőbe.

Congratulations! We are pleased to inform you that the PMI Budapest, Hungarian Chapter has been selected as a finalist for the Chapter of Year Award in Category I: 25-300 Members.

The Project Management Institute (PMI) was presented with your pre-qualified Chapter of the Year Award Application. Thank you for your effort and enthusiasm in submitting your application.

The Chapter Awards Program received numerous applications from chapters globally. Upon review and evaluation of the applications, the Volunteer Chapter Awards Review Committee made its selections for the 2019 Chapter of the Year Award finalists.

On behalf of the 2019 PMI Chapter Awards Team and the Global Chapter Development staff, we thank you for your outstanding service to PMI, project management practitioners, and most importantly your chapter members. PMI wishes you and your chapter continued success. We look forward to seeing you at the NA LIM for the award ceremony (an email with further details to follow).

Great things happen when members choose to get involved in PMI!

Sincerely yours,
PMI Chapter Awards Team
https://chapterawards.pmi.org/

 

pmi welcome21

A levél megérkezése óta egyfajta furcsa érzés járja át a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnökség tagjait. Ugyan maga az értesítés szűkszavú és rövid, de ennek ellenére hosszú, 15 éves munka és út vezetett ehhez a levélhez.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat a nemzetközi projektmenedzsment-szövetséghez, a Project Management Institute-hoz történő csatlakozással nonprofit, közhasznú egyesületi formában jött létre 2003-ban. Az alakulást megelőző közel egyéves előkésztő és szervező munkában tevőlegesen részt vállaltak a hazánkban működő projektmenedzsment-szervezetek, valamint sok hazai cég képviselői.

Az egyesület küldetése: A PMI Budapest, Magyar Tagozat a projektmenedzserek egész világra kiterjedő szervezetének tagjaként a magyar szakma minőségének emelésén, a minősítés elismertségének, értékének növelésén, a hazai és nemzetközi kapcsolatok, eredmények közvetítésén dolgozik önkéntesek közösségeként.

A tagozat szervezett keretek között lehetőséget ad a magyar projektvezetőknek a PMI által nyújtott szakmai háttér itthoni kihasználására. Lehetőség nyílik a PMI által ajánlott oktatások és előadások itthoni megrendezésére, külföldi kapcsolatok kialakítására, nemzetközi szakmai tapasztalatok összevetésére és a társtagozatokkal való kapcsolattartásra.

A nemzetközi kapcsolatok mellett a tagozat természetesen lehetőséget és teret ad a helyi szakmai fórumok kialakítására, az összegyűjtött tapasztalatok cseréjére és a hazai projektvezetési tapasztalatok megosztására. A cél a hazai oktatási rendszer eredményeire épülve elősegíteni a nemzetközi minősítési kultúra meghonosítását, és ezzel elérni a projektvezetői szakmai elismertségének növelését.

A tagozat főbb tevékenységei (együttműködésben a társszervezettel is):

 • Az “Art of Projects” elnevezésű nemzetközi szakmai konferencia megrendezése minden évben (2013-tól);
 • Az évente megrendezésre kerülő „Projektmenedzsment a gazdaságban – HTE PM Fórum” konferencia szervezésében való részvétel (1996-tól, korábban TIPIK Fórum néven);
 • Az „Év Projektmenedzsment Szakdolgozata, Diplomamunkája” pályázat meghirdetése a HTE Projektmenedzsment Szakosztály és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség támogatásával. (2011-től)
 • Részvétel az „Év Projektmenedzsere” díj pályáztatásában és értékelésében (2001-től);
 • Közreműködés havonta a projektmenedzsment-szakmai teadélutánok szervezéseben (1996-tól);
 • Részvétel az évente két félnapos PM-rendezvény egy-egy projektmenedzsment-tudásterület körbejárására „Körkapcsolás” címmel (2003-tól);
 • Angol nyelvű PMPub összejövetelek szervezése kötetlen szakmai beszélgetések céljából negyedévente (2014-től)
 • Havi PMI Budapest, Magyar Tagozat által szervezett „Lunch and Learn” webinár (2019-től)
 • PM Mentoring Program (2019-től)
 • PMI Budapest, Magyar Tagozat Hírlevél rendszeres megjelentetése;
 • Egyesületi honlap üzemeltetése (www.pmi.hu);
 • Közösségi média jelenlét Linkedin, Facebook, Twitter, YouTube oldalakon
 • Sajtómunka, marketing: a projektmenedzsment témaköreinek, eredményeinek, a tagozat életének, eseményeinek megismertetése a szélesebb közvéleménnyel;
 • A PMBOK® Guide angol projektmenedzsment terminológiájának magyarítása és folyamatos karbantartása,
 • A PMBOK® Guide könyv harmadik és ötödik kiadása nem hivatalos magyar fordításának előkészítése, lektorálása, megjelentetése az Akadémiai Kiadóval együttműködve (Projektmenedzsment útmutató, 2006 és 2013);
 • Randall L. Englund és Alfonso Bucero „Projektszponzorálás. A vezetői elkötelezettség megszerzése és megtartása” című projektmenedzsment-szakkönyv magyar fordításának lektorálása és megjelentetése 2009-ben (eredeti cím: Project Sponsorship: Achieving Management Commitment for Project Success);
 • A PMI Projektportfólió-menedzsment szabvány nem hivatalos magyar fordításának lektorásása és megjelentetése 2011-ben az Akadémiai Kiadóval folytatott együttműködés keretében (eredeti cím: The Standard for Portfolio Management – Second Edition);
 • A PMI „Agilis gyakorlati útmutató” magyar fordításának lektorásása és megjelentetése 2018-ban az Akadémiai Kiadóval együttműködve (eredeti cím: Agile Practice Guide);
 • A honlapról letölthető Projektmenedzsment Tudástár szakmai kiadvány megjelentetése, amely tartalmazza a projektmenedzsment fogalmak lexikonját is;
 • A legnagyobb projektmenedzsment-esemény, a Projektmenedzsment Világnap évenkénti megtartása Magyarországon;
 • Kapcsolattartás a PMI társszervezetekkel, részvétel a PMI világközösség életében;
 • Projektalapú tanulási programok támogatása a közoktatásban és a felsőoktatásban;
 • A nemzetközi szakmai együttműködés intenzívebbé tétele, külföldi kutatások, referenciák, előadások, előadók elérhetővé tételével, valamint a magyar projektmenedzsment-eredmények nemzetközi bemutatásának támogatása.

A tagozat bővítéséhez az elnökség továbbra is keresi azokat a projektvezetőket és felső szintű vezetőket, akik elkötelezettek a projektvezetés iránt és fontosnak tartják saját maguk és cégük szakmai fejlődését ezen a területen. A tagozat működésének színvonalas biztosításához, a felvállalt célok megvalósításához szeretnénk megnyerni cégek és magánszemélyek támogatását. Az elnökség meggyőződése, hogy a szakma szervezett keretek közötti fejlődése már rövidtávon is érezhető előnyöket jelent minden közreműködő számára.

Az egyesületi tagsággal, szponzorálási lehetőségekkel és a szakmai tevékenységekkel kapcsolatban további információ található az egyesület honlapján.

PMI Budapest, Magyar Tagozat

www.pmi.hu    |    info@pmi.hu

Posted on: August 09, 2019 01:57 AM | Permalink | Comments (1)

We are looking for sponsors for the

I am writing to inform you that PMI Budapest, Hungarian Chapter's "Art of Projects Conference" will be held on November 7, 2019. This year’s event features PMI Budapest, Hungarian Chapter’s first-ever Keynote Session delivered by James R. Snyder the founder of PMI – Project Management Institute to inspire and inform project management professionals. In this unique and uplifting session, Jim is going to talk about “Reflections on the History of Project Management and the Project Management Institute”. We are looking for professional partners who would like to reach out to Hungarian Project, Program and Portfolio Managers and promote their products and services. For more information about the cooperation opportunities please click the below picture!

Art of Projects 2019 from PMI Budapest, Hungarian Chapter

 • The advantages of sponsoring the event are:
 • Promote 
Reach the key project-related decision-makers and delivery experts
 • Develop
State-of-the-art training in Budapest without huge travel expenses for local participants/residents
 • Communicate
Emphasizes your commitment to project management and shows your expertise in this profession (including consultancy, agile methodology, development etc.)

If you are interested in this cooperation opportunity then please contact me.

For more information about the conference please visit: http://pmibudapestevents.hu/

Best Regards,
László J.Kremmer MBA, CLC, PMP®
Chapter President

Posted on: July 17, 2019 05:06 PM | Permalink | Comments (1)

Az Év Diplomamunkája Pályázat 2019

Categories: DiplOMA

Graduation Caps Hairstyles PinnedIdén ismét meghirdeti az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája pályázatot a PMI Budapest, Magyar Tagozat (PMI) - a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Projektmenedzsment Szakosztálya és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) támogatásával.

Pályázhatnak mindazok, akik bármely felsőoktatási intézményben a 2017 vagy 2018 év során benyújtották és sikeresen megvédték magyar vagy angol nyelvű, projektmenedzsment témájú dolgozatukat, ahol projektmenedzsment módszereket és eszközöket alkalmaztak, illetve projektmenedzsment módszertan elméleti és gyakorlati tartalmakat, eredményeket mutattak be.

pexels photo 267885

Pályázati kiírás

Az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája Díj

2019

 1. A Pályázat Célja

Projektmenedzsment témában készített diplomamunkákon keresztül

 • a fiatal szakemberek és munkájuk bemutatása a projektmenedzsment szakma számára
 • a fiatal szakemberek szakmai előmenetelének elősegítése
 • a projektmenedzsment szakma számára utánpótlás biztosítása
 • a projektmenedzsment kultúra fejlesztése
 1. A Pályázat Kiírója és a Díj Adományozója

A pályázat kiírója a PMI Budapest, Magyar Tagozat a Project Management Institute Magyar szervezete

Együttműködő partnerei a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Projektmenedzsment Szakosztálya és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ).

 1. Kik Pályázhatnak?

Az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája Díjra pályázhatnak mindazok, akik bármely felsőoktatási intézményben a pályázati időszakot megelőző két tanév (akadémiai év) bármelyike során benyújtották és sikeresen megvédték magyar vagy angol nyelvű, projektmenedzsment témájú dolgozatukat, ahol projektmenedzsment módszereket és eszközöket alkalmaztak, illetve projektmenedzsment módszertan elméleti és gyakorlati tartalmakat, eredményeket mutattak be.

 1. Miért Érdemes Pályázni?

Az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája pályázat díj nyertese:

 • elnyeri a projektmenedzsment szakma által elismert az „Év Projektmenedzsment Diplomamunkája” díjat, melyet ünnepélyes átadó keretében vehet át a PMI Budapest, Magyar Tagozat éves angol nyelvű Art of Projects konferenciáján,
 • ingyenes részvételi lehetőséget kap a PMI Budapest, Magyar Tagozat Art of Projects konferenciáján,
 • ingyenes részvételi lehetőséget kap a HTE szervezésében megrendezendő PM Fórum projektmenedzsment konferencián,
 • bemutatkozási lehetőséget kap a PMI Budapest, Magyar Tagozat honlapján.
 • Az első három legjobbnak ítélt dolgozat szerzője a Kiírók elismerő oklevelén túl választhat egy, a pmi.org gondozásában megjelent szakkönyvet és ingyenes részvételi lehetőséget kap a Körkapcsolás rendezvényen a PMSZ felajánlásával.
 • Az első három helyezett konzulensének díja: egy tetszőlegesen választott, a pmi.org gondozásában megjelent szakkönyv.
 1. A pályázat Lebonyolításának Menete:

5.1 pályázati dokumentáció

Pályázni az alábbi dokumentumok együttes benyújtásával lehet:

 • szakdolgozattal vagy diplomamunkával megegyező dokumentum PDF formátumban;
 • szakdolgozat vagy diplomamunka egyoldalas kivonata (amennyiben a dolgozat nem tartalmaz ilyen összefoglalót);
 • kitöltött pályázati adatlap;
 • opcionálisan csatolható a konzulens ajánlása, illetve a bírálatok.

A pályázati anyagot 2019. szeptember 15-ig kérjük megküldeni a kepzes@pmi.hu e-mail címre "Év Projektmenedzsment Diplomamunkája Pályázat" tárgymegjelöléssel.

5.2 Pályázat elbírálása, az Elbírálás szempontrendszere

2019 -ben az elbírálás külön történik Ba/BSc és Ma/MSc kategóriákban!
A munkákat a PMI Budapest, Magyar Tagozat által delegált elnök vezetésével a PMI Budapest Magyar Tagozat, a HTE és a PMSZ szakemberei bírálják el az alábbi szempontrendszer szerint:

 • A projektmenedzsment relevancia mértéke
 • A dolgozat témája és célja
 • Elméleti és irodalmi ismeretek alkalmazása
 • Adatgyűjtés, elemzés, következtetések és javaslatok
 • Szerkezet és forma

5.3 Eredményhirdetés

Az eredményhirdetésre a PMI Budapest, Magyar Tagozat 2019.11.07-én megrendezésre kerülő Art of Projects konferencián, a projektmenedzsment közösség jelenlétében kerül sor. 

 Az adatlap letölthető honlapunkról innen! (197 KB)

 A pályázati kiírás letölthető honlapunkról innen! (194 KB)

További kérdés esetén az alábbi e-mail címen állunk az érdeklődők rendelkezésére:

kepzes@pmi.hu

Sikeres pályázást kívánunk!

Posted on: July 17, 2019 02:37 PM | Permalink | Comments (0)

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2019-ben?

Categories: ÉV PM

A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla idén is meghirdeti az "Év Projektmenedzsere Díjat" a magyarországi projektmenedzsment szakma egy kiemelkedő szakemberének elismerésére. A nyertes és a pályázók példáján keresztül kívánjuk felhívni a szakma és a közvélemény figyelmét a projektmenedzseri tudás és szakma jelentőségére, a kiemelkedő projektek eredményeire. 

felhivas 768x4341

 • Az ünnepélyes eredményhirdetést a Projektmenedzsment Világnaphoz kapcsolódóan november második hetében tartjuk.
 • A pályázó projektmenedzseri kompetenciáját, rátermettségét, problémakezelési módszereit egy vagy több általa (öt évnél nem régebben) vezetett és befejezett projekten keresztül mutathatja be.
 • A Díj adományozója a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla.
 • A pályázat leadásának határideje: 2019. szeptember 30. éjfél.

A pályázatra jelentkezni a letölthető dokumentumok kitöltésével és a jelentkezési határidőig történő megküldésével lehet:

(1) Jelentkezési lap

(2) Pályázat

(3) Szakmai önéletrajz

(4) Etikai kódex

 

http://www.evprojektmenedzsere.hu

Posted on: July 17, 2019 02:33 PM | Permalink | Comments (0)
ADVERTISEMENTS

"Time is an illusion, lunchtime doubly so."

- Douglas Adams

ADVERTISEMENT

Sponsors