Letters from Hungary

by
From the President of the PMI Budapest, Hungarian Chapter comes this blog about hot PM topics, trends and best practices in Hungary! It will introduce different areas of life as a Hungarian PM, and also target PMs that need to work with Hungarian firms.

About this Blog

RSS

Recent Posts

Sunil Prashara a PMI Elnök – Vezérigazgatója Magyarországon

Bekerültünk a 2019-es, PMI „Chapter of the Year Award” világdöntőbe

We are looking for sponsors for the

Az Év Diplomamunkája Pályázat 2019

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2019-ben?

"PM Talent Gap" – rés a munkaerőpiaci kínálat és kereslet között

Categories: PM Talent Gap

Egyre nyilvánvalóbb a munkaerőpiacon az elérhető, professzionális projektmenedzserek és a fellelhető és a területen betöltendő szabad állások mennyisége közti különbség. Ezt a rést nevezi a szakma Talent Gap-nek, szó szerint fordítva tehetség résnek.

A PMI első elemzését a témában 2008-ban tette közzé, de a mostani helyzet már a második, 2012-es elemzésben megjelenő állapotokat is felülmúlja.

2008-as elemzés fő megállapítása a Talent Gap-ről az volt, hogy folyamatosan és nagy mértékben nő a projektközpontú iparágak száma, míg a képzett projektmenedzserek száma messze nem elég nagy mértékben ezek betöltéséhez. Az elemzés figyelmeztetett: ha nem sikerül a jövő szakembereit megfelelően felkészíteni a rájuk váró feladatokra az hatalmas anyagi kiesést okozhat a gazdasági teljesítményben. A 2012-es elemzés is hasonló eredményekre jutott, hozzátéve, hogy a projektmenedzsment szakmában a többi szakmában nagyobb mértékben fog nőni a betöltendő állások száma. A projektekhez kapcsolódó állások számát 2020-ig 52,4 millióra becsülte. Ez a szám azonban már 2017-ben megdőlt, amikor közel 66 millióra nőtt a projekt központú új állások száma. Ezeknek a pozícióknak részben vagy teljes egészében része a projektmenedzsment módszere. Mivel a cégek egyre inkább felismerik és hasznosítják a projektmenedzsment hasznát, 2027-ig várhatóan évente 2,2 millió új, projekt központú állást kell majd betöltenie a munkavállalóknak világszerte.

A helyzet több faktor hatására alakult így. Ahogy a projektmenedzsment mint munkamódszer egyre több területen népszerű úgy nő a projektmenedzser tudást és kompetenciákat igénylő állások száma is. Egyre nagyobb a kereslet a tehetséges projektmenedzserek iránt, elsősorban a fejlődő gazdaságokban mint Kína és India. A globális gazdaság egyre inkább projekt központúvá válik, így a hagyományosan kevésbé projektorientált iparágak – például az egészségügyi, kiadói és különböző szakmai szolgáltatások - is egyre inkább támaszkodnak a projektmenedzsmentre. Ezen kívül ahogy az szervezetek működésük során egyre nagyobb mértékben használják a technológiai vívmányokat, egyre nagyobb szükség van ezeknek a folyamatoknak a támogatására. A projektmenedzserek képesek biztosítani, hogy a munka a stratégiában megfogalmazott célokkal összhangban történjen és a végeredmények megfeleljenek az előzetes elvárásoknak.

Mindezen növekvő lehetőségek ellenére a szakmában dolgozó projektmenedzserek száma csökken. Nagy a lemorzsolódás, főként mivel az elérhető és tapasztalt szakemberek közül egyre többen érik el a nyugdíjkorhatárt és vonulnak vissza a munkától.

Ezek a folyamatok egyre jobban megerősítik a projektmenedzserek szerepét a szervezeteken belüli változások és innovációk vezetésének területén. A profi projektmenedzser rendelkezik technikai tudással, vezetői készségekkel és tapasztalattal, ezeken kívül stratégiai és üzleti tudással. Az elkövetkező évek hatalmas lehetőségeket nyújtanak majd az ifjú tehetségek számára. Egyre égetőbb szükség van a tehetséges fiatalok ösztönzésére és a projektmenedzser szakma felé terelésére, hiszen ezen a területen nagy karrierre tehetnek szert. A szakma nemcsak biztos jövővel, de magas keresettel is kecsegtet. 2017-ben az USÁ-ban a projektekben dolgozó munkavállalók bére átlagosan sokkal magasabb volt mint a nem projekt központú állásokat elfogalalóké. Az új szakemberek képzésével és belépésével a munkaerőpiacra a kereslet és kínálat közti rés is csökkenne. A becslések szerint 2027-re 87.7 millió projektmenedzser szerepben dolgozó munkavállalóra lesz szükség a munkaerőpiacon világszerte.

Fordította/összeállította: Kelen Zsuzsa
Forrás: https://pmiteach.org/enriching-programs/value-pm-higher-education/

Posted on: January 23, 2019 02:48 AM | Permalink | Comments (2)

10 ok, hogy miért ajánlja fel adója 1%-át a PMI Budapest, Magyar Tagozat nonprofit, közhasznú egyesületnek!

Categories: 1%


Tisztelt Kolléga,

 
PMI Budapest, Magyar Tagozat a hazai projektmenedzsment szakma meghatározó szakmai szervezete 2003 óta. Az elmúlt másfél évtizedben elhivatottan arra törekedtünk, hogy a lehető legnagyobb szakmai támogatást nyújthassuk nem csak az egyesületünk tagjainak, hanem a magyarországi projektmenedzsment szakma összes képviselőjének és hatékonyan együttműködjünk a hazai szakmai társ-szervezetekkel. Nonprofit egyesületi formában, szakmai önkéntesekkel végezzük a munkánkat.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény, valamint az ezt kiegészítő kapcsolódó jogszabályok előírásai szerint 2006. óta közhasznú szervezetként működik.
 
Ennek értelmében lehetősége van arra, hogy adója 1%-át felajánlja, ha az egyesületünk munkáját támogatni szeretné. A felajánlásokat az egyesület adószámának feltüntetésével, illetve a rendelkező nyilatkozat csatolásával teheti meg.

Pontos név: PMI Budapest, Magyar Tagozat
Adószámunk: 18247930-1-41
Rendelkező nyilatkozat: Kérjük kattintson ide!

Ezúttal is köszönetet mondok mindazoknak, akik korábban már tettek hasonló felajánlást egyesületünknek!

Üdvözlettel,
Kremmer László, PMP®
Egyesület Elnök

PMI Budapest, Magyar Tagozat
E-mail: kremmer.laszlo@pmi.hu

Fontos tudnivalók:

Idén május 22-ig véglegesíti a NAV az adóbevallásokat, amelynek részeként adója 1%-áról is rendelkezhet. Ha már leadta adóbevallását, de elmulasztotta a rendelkezést, az EGYSZA nyomtatványt külön is eljuttathatja az adóhatósághoz. Íme néhány fontos ok, amiért mindenképp érdemes felajánlani adója 1%-át!
 
Minden személyi jövedelemadót fizető magánszemély felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet, valamint +1%-át adományozhatja egy elismert, technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Most összegyűjtöttük a legfontosabb érveket, amelyek a felajánlás mellett szólnak!
 
Újdonság - ne felejtse el!
 
Nagy változás, hogy 2017-től az adófizetők jó részének a NAV készíti el adóbevallás tervezetét, vagyis az eSZJA-t. Ha Ön nem egyéni vállalkozó, áfafizetésre kötelezett magánszemély, nem munkáltatóját bízta meg bevallásának elkészítésével, illetve van munkáltatója vagy kifizetője, akkor Ön jogosult az eSZJA-ra. A bevallási tervezet március 15-től elérhető - az Ügyfélkapuval rendelkező adózóknak saját online felületükön, ha nincs Ügyfélkapuja, kérvényezheti, hogy az adóhatóság postán juttattassa el Önnek adóbevallási tervezetét. A tervezetet május 22-ig véglegesíti a NAV, ha Ön korábban nem talál benne hibát, akkor nincs további dolga. Ha javítaná bevallását, akkor tehet Ön bevallást, ehhez a 16SZJA nyomtatványt kell eljuttatnia az adóhatósághoz május 22-ig.
 
Fontos, hogy ne feledkezzen el rendelkezni adója 1%-áról. Az Ügyfélkapus adózók az online felületen kitölthetik az  az 1%-os rendelkező nyilatkozatot (EGYSZA lap), aki nem rendelkezik Ügyfélkapuval elküldheti postán, vagy leadhatja személyesen a NAV ügyfélszolgálaton is az EGYSZA lapot.
 
Magyarországon vezették be először
 
Sokan nem tudják, de az adó 1+1%-os adományozási rendszert hazánkban vezették be először. A személyi jövedelemadó 1%-áról szóló rendelkezésről 1996-ban született törvényi szabályozás, az adófizető magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel adójuk 1%-át egy közhasznú feladatot ellátó civil szervezet részére. Egy kiegészítés alapján 1998 óta egy elismert egyház javára is fel lehet ajánlani +1%-ot. A nagy siker hatására az ötletet más európai országban is átvették, például Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.
 
Adományozás, ami nem kerül semmibe
 
Az adó 1+1%-os rendelkezés egy fontos előnye, hogy ez egy olyan adományozási típus, amely az adományozónak (adófizetőknek) nem kerül semmibe. Érdemes tudni, hogy az adó 1+1%-os felajánlás a legelterjedtebb adományozási forma Magyarországon, a legtöbben ezen a rendszeren keresztül adakoznak a rászorulók részére.
 
Rászorulókon segíthet
 
A rendelkezés azért nagyon fontos, mert adója 1%-ával rászorulókat, betegeket, szegényeket vagy akár elhagyott állatokat segítő civil szervezetek támogathat. Sokan azért nem rendelkeznek adójuk +1%-áról, mert nem hívők vagy tagjai egyetlen gyülekezetnek sem, pedig az egyházak az adó1%-os támogatásokat sok esetben rászorulók megsegítésére fordítják. Itt találja az elismert egyházak adatlapjait, amelyeken megtudhatja, mire fordítja az adott egyház a részére adományozott 1%-os felajánlásokat.
 
Hatalmas a választék
 

Évről évre a legtöbb felajánlás a gyermekvédő és az állatokat segítő szervezetek részére érkezik. Érdemes azonban tudni, hogy számos egyéb típusú egyesület vagy alapítvány részére is tehető felajánlást, például sporttal foglalkozóoktatásijogvédő vagy kulturális civil szervezet részére. Szervezet-keresőnk segítségével több mint 10 ezer egyesület és alapítvány közül böngészhet – tevékenység, megye és település alapján is.

 
Biztonságos a rendszer
 
Egyre kisebb annak az esélye, hogy a civil szervezetek elherdálják a részükre küldött felajánlásokat. Az adó 1% felhasználásának ugyanis is szigorúak a szabályai – a civileknek minden évben be kell számolniuk arról, hogy mire fordították az adófizetőktől kapott pénzeket. Másrészt 2015 óta már csak olyan civil szervezet fogadhat 1%-os felajánlást, amely rajta van a NAV regisztrált kedvezményezettek listáján. A listára való felkerülésnek kötöttek a feltételei és az adóhatóság év közben is vizsgálja, hogy a szervezetek megfelelnek-e a követelményeknek, ezáltal az is előfordulhat, hogy törölnek onnan egy szervezetet.
 
Sok szervezetnek fő bevételi forrása az 1%

Érdemes tudni, hogy számos magyar civil szervezetnek fő vagy kizárólagos forrása az adó 1%-os támogatásból származik, ebből finanszírozzák tevékenységüket, példuál a rászoruló családokon való segítést - ételosztást, ruhaadományokat stb.
  

Még mindig sokan nem rendelkeznek
 
Habár évről évre nő az adó 1+1%-ról rendelkezők száma, még mindig sokan nem tesznek felajánlást. Az elmúlt években az adófizetőknek alig több mint az 50%-a élt felajánlási jogával, tehát 40% fölött van azoknak a száma, akik nem rendelkeztek.
 
Ha nem rendelkezik, a pénze a NAV-hoz kerül
 
Fontos figyelembe venni, hogy ha nem él felajánlási jogával, akkor adója 1+1%-a a NAV-nál marad, és az később az állami költségvetésbe kerül, tehát a továbbiakban nem Ön, hanem az állam dönt pénzének sorsáról.
 
Még 0 forintról is érdemes rendelkezni
 
Sokan azért nem rendelkeznek adójuk 1+1%-áról, mert túl kicsinek találják a felajánlható összeget. Érdemes tudni azonban, hogy az adó 1% átlagos összege mindössze 3.910 Ft. Ám, ha belegondolunk, hogy évente több mint 4 millió adófizető magánszemély rendelkezhet 0 forintnál magasabb összegről, akkor összeadva ez jelentős támogatást jelenhet a civil szervezeteknek és egyházaknak. Nem is véletlen, hogy számos civil szervezet fedezi részben vagy teljes egészben 1%-os támogatásokból működését.
 
Fontos tudni, hogy a magánszemély is jogosult lehet a rendelkezésre, akinek a bevallásában fizetendő adója 0 forint (például adókedvezmények miatt). Egyházak részére még ebben az esetben is érdemes rendelkezni, ugyanis azok – az 1%-on felüli – a kiegészítő támogatást a felajánlást tevő magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján kapják, ezáltal még a 0 forintos rendelkezés is növeli az adott egyháznak jutattott állami támogatás mértékét.
 
Ha még nem tudja, mely civil egyesület vagy alapítvány részére ajánlja fel adója 1%-át, böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, az elismert egyházak adatlapjait itt és a kiemelt költségvetési előirányzat adatlapját pedig itt találja.
 

Posted on: January 19, 2019 03:40 PM | Permalink | Comments (1)

PMO trendek 2019-ben

Categories: PMO Trendek

PMOflashmobCsakúgy mint tavaly, a pmoflashmob.org idén is elkészítette listáját az év tíz, várhatóan legfontosabb PMO (Project Management Office) trendjéről az elmúlt évben megjelent fontos, a témát vitató szakmai anyagok és konferenciák alapján. Tavaly a tíz pont központi témái az agilis metódus és a PMO kapcsolata, a PMO elméleti alapjainak megértése és ennek a sikeres működéshez való hozzájárulása, illetve a hosszútávú tervezés voltak. Miután a következtetések nagyrészt bejöttek, ezek a témák mind jelentős szerepet kaptak 2018-ban a PMO szakmában, érdeklődve vártuk az idei listát. Lássuk tehát a 2019-es év várható PMO trendjeit!

 1. A projektadatok elemzésének fontossága és annak felfedezése, hogy ez pontosan mit adhat a PMO-nak.

Egyre kevésbé kikerülhető téma, egyre fontosabb megérteni az adatok elemzésének fontosságát a PMO-k munkatársainak és mindenkinek, aki a projektmenedzsment szakmában tevékenykedik. Mindehhez jó kezdet lehet a PM Journal 2018 októberében publikált tanulmánya vagy egy online kurzus a témában.

 1. Meg kell érteni az automatizálás – a gép tanulás, a mesterséges intelligencia és a robotizált folyamatok – lényegét és mibenlétét.

Elsőre furcsán hangzik, hogy a PMO-nak az automatizálással kéne foglalkoznia. De mégis így van – rengeteg olyan monoton és ismétlődő feladat merül fel nap, mint nap a PMO tevékenységi körében is, melyek a modern technika segítségével nem nyomnák többet a munkatársak vállát. Így fontos azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy melyek azok a területek és feladatok, ahol a PMO hasznát tudná venni az automatizálásnak

 1. A coaching készségek meglétének szükségessége.

Az agilis módszertanban fontos szerep jut az agilis coach-nak. Már egy ideje kérdés, hogy mennyiben van szüksége a PMO-nak is egy coach szakértelmére és technikáira. Az biztos, hogy – módszertantól függetlenül – nagyon hasznos lehet a coach tudás a PMO munkájában. Egyre biztosabb az is, hogy nem kell professzionális coach-á képeznie magát ehhez senkinek, elég, ha a PMO ismeri és tudja használni a coaching technikáit és megközelítéseit. A feladat tehát a coaching eszköztárából kiválasztani azokat a módszereket, melyek hasznosak lehetnek a PMO munkájában.

 1. A PMO kompetencia keretrendszere és értékelésének lehetőségei.

A 2017-ben elindított PMO keretrendszer még mindig fejlődik, ha minden jól megy, idén célba ér, befejeződik, így feltehetően egy fontos témája lesz idén a PMO szakmának.

 1. Storytelling és adatvizualizáció.

A storytelling és a különböző kreatív adatvizualizációs technikák nagyban segíthetik a PMO munkáját. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyszerűen bemutatni az adatokat nem elégséges – a PMO-nak segítenie kell a döntéshozási folyamatokat, melyhez az eddig használt bemutatási módok nem elég hatékonyak. Annál sikeresebb viszont egy kreatív, az adat lényegét kihangsúlyozó storytellinggel és megfelelő vizualizációval megalkotott prezentáció.

 1. Alapelvek lefektetése a PMO-k számára, melyek erős etikai és morális alapot adnak a munkának.

Több mint egy éve publikálták a PMO hét alapelvét, melyek különböző vitákat indítottak el a szakmán belül. Ezek végső soron, a legtöbb helyen azt eredményezték, hogy a különböző PMO-k elkezdték lefektetni saját alapelveiket, melyek segítik a döntési helyzeteket és a még feltérképezetlen területeken való eligazodást.

 1. Digitális PMO.

A digitális PMO 2018-ban is fontos kérdés volt már – egy teljes konferenciának adta a témáját – és idén még hangsúlyosabb lesz. Digitális PMO-ról akkor beszélhetünk, amikor a PMO kifejezetten erősen digitalizált környezetben dolgozik, ahol csúcstechnológiákat használnak a projektekben a felmerülő problémákra adott megoldások részeként. Ehhez a PMO-nak nagyon nyitottnak és rugalmasnak kell lennie, hogy a technológiákat az eddig nem használt területeken is sikerrel alkalmazza.

 1. A PMO mérőszámai és mutatói.

A PMO mérőszámai és mutatói már témái voltak a 2018-as évnek, de 2019 februárjára készül el várhatóan az ezekről szóló jelentés. Ezek azért fontosak, mert általuk tudhatjuk biztosra mondani, hogy a PMO működése megfelelő volt és pont abban nyújtott segítséget az üzletnek, amiben szükséges volt. Ezen kívül azt is megmutatják, hogy a PMO behozza-e az üzlet számára a tőle elvárt hasznot.

 1. Gondoskodás és segítségnyújtás a munkatársaknak a PMO-n és a teljes szervezeten belül.

A PMO-nak a szervezeten belül és saját munkatársai körében is feladata elvileg, hogy gondoskodjon a munkatársak optimális munkakörnyezetéről, elsősorban a mentális és szociális jóllétükről, fejlődési lehetőségeikről. A szervezeten belüli központi elhelyezkedése által kiválóan alkalmas pozícióban van a feladat ellátására, sokszor mégsem veszik elég komolyan ezt a tevékenységét. 2018-ban többször is felmerült, hogy ez hogyan és mennyire szerepe a PMO-nak, 2019-ben ez várhatóan még fontosabb téma lesz.

 1. A PMO készségek kihasználása a PMO-n kívül – új szerepek.

Egyre többször találkozni olyan pozíciókkal, melyekben a dolgozók szinte az összes, PMO készséget folyamatosan használják. Ilyenek például a különböző, üzleti folyamatokat segítő alkalmazottak, vezetőségi asszisztensek, különböző senior pozícióban dolgozó ilyen-olyan kisebb projektekért felelős alkalmazottak. 2019 kérdése lesz, hogy ezeket a pozíciókat érdemes-e a PMO-hoz csatolni, vagy pont fordítva, a munkatársak fogják otthagyni a PM pályát és más pozíciókban felhasználni tudásukat. Bár ez utóbbit sokan kétlik, a lehetőség fennáll. Az biztos, hogy egyre inkább látszik, hogy részlegtől függetlenül a PMO-ban lényeges és fejlesztett készségek hasznosak és szükségesek.

Forrás: https://pmoflashmob.org/top-ten-trends-in-pmo-for-2019/
Fordította: Kelen Zsuzsa

Posted on: January 19, 2019 01:59 PM | Permalink | Comments (1)

The next PMPub will take place on 13th February 2019!

Categories: PMPub

PMPub logoThe event’s topic is “The Hungarian Business Services Sector in 2018 - Presentation of the Key Findings of the Traditional HOA Business Services Study 2018, Prepared in Collaboration with HIPA and BCE”. In 2018, HOA published, in cooperation with HIPA (Hungarian Promotion Agency) and BCE (Corvinus University of Budapest) its traditional HOA Business Services Survey for the sixth time in order to provide a comprehensive study to its members and all the players of the sector in Hungary, in the region and globally.

The study contains reliable, comparable and accurate data to all stakeholders of the industry. Based on our research, results of the HOA-HIPA-BCE survey are reliable and representative by more significant factors like size, location, industry, services portfolio, strategies of the BSCs (Business Services Centers) and BPOs (Business Process Outsourcing firms).

The presentation of the key findings and the successive panel discussion with the participation of HOA management will provide an overall picture of the industry and a snapshot of the sector in 2018.

Our guests are 
Richárd Ránki Managing Director and
Balázs G. Nagy President of 
Hungarian Service and Outsourcing Association (HOA)

We are looking forward to an engaging and collaborative session.

Come and take part in the PMPub!

 • When: 13th February 2019, from 18:00 (registration starts at 17:30)
 • Where: Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 12. (new place for events at Szimpla, right next door to the main entrance).

You can register here!

Posted on: January 19, 2019 01:56 PM | Permalink | Comments (3)

Art of Projects Conference attendee ratings and reviews were off the charts!!

Categories: Susanne Madsen

We had the pleasure of seeing @Susanne Madsen speak at our “Art of Projects” International Project Management Conference in 2018. Susanne’s presentation made a huge impression on me. Our PMI Budapest, Hungarian Chapter and the Project Management profession is facing new challenges everyday: stress and burnout.

We needed someone to energize and motivate our audience to think differently about how we handle stress and difficult situations and how to overcome potential burnout. Susanne’s talk fit the bill. As an experienced project manager of large change programs, Susanne has first-hand experience of how stressful project management can be. Almost all project managers have experienced stress on their projects and far too many suffer from ill health as a result.

That’s all I can say is Wow!

What an amazing Keynote and Master Class! Susanne Madsen’s energy and enthusiasm during her presentation and Master Class “The Power of Project Leadership” kept the audience engaged and looking for more. We had so many members say they were up late that night writing down thoughts about how they could implement Susanne’s ideas on how to handle stress and avoid burnout.

Susanne was the perfect Keynote Speaker to kick off our event! She made a huge impact on our group and made the 2018 Art of Projects Conference a huge success!

Posted on: January 19, 2019 01:53 PM | Permalink | Comments (2)
ADVERTISEMENTS

"Life is a great big canvas; throw all the paint you can at it."

- Danny Kaye

ADVERTISEMENT

Sponsors