Project Management

Letters from Hungary

by
From the President of the PMI Budapest, Hungarian Chapter comes this blog about hot PM topics, trends and best practices in Hungary! It will introduce different areas of life as a Hungarian PM, and also target PMs that need to work with Hungarian firms.

About this Blog

RSS

Recent Posts

Interjú Borbényi Katalinnal a 2019-es "Év Projektmenedzsere" cím nyertesével

The PMI Region 8 - 2020 will be hosted by the PMI Budapest, Hungarian Chapter

„Art of Projects 2019” – Projektmenedzsment mesteri szinten, művészi könnyedséggel

7th Art of Projects Conference

PMI Budapest, Hungarian Chapter has been selected as a finalist for the Chapter of Year Award in our category.

Csatlakozzon most költségmentesen, Magyarország legnagyobb nemzetközi projektmenedzser közösségéhez

Csatlakozzon Magyarország legnagyobb nemzetközi projektmenedzser közösségéhez a PMI Guest Pass Program keretében egy évre költségmentesen. Amennyiben Ön PMI tag és szeretné megismerni a PMI Budapest, Magyar Tagozat munkáját és az egyesületünk által nyújtott előnyöket, akkor most rendkívüli lehetőséget biztosítunk arra, hogy külön költségek nélkül egy évre csatlakozhasson hozzánk. Ha felkeltette az érdeklődését ez a lehetőség, akkor írjon nekünk az info@pmi.hu címre.

PMIGuestPass2019

Untitled 5

A PMI jelenleg több mint 500 000 taggal rendelkezik a világ több mint 125 országában s több projektvezetésben jártas világcéggel alakított ki szoros kapcsolatot.

A szervezet nagy hangsúlyt helyez a módszertan folyamatos fejlesztésére, annak bővítésére és terjesztésére. Az általunk kiadott könyvek, folyóiratok, kiadványok, valamint a megrendezett konferenciák és tréningek segítségével a projektvezetési ismeretek könnyen elsajátíthatók és folyamatos bővíthetők minden tagunk számára.

Ha szeretnél a világ legnagyobb projektmenedzsment szervezetéhez tartozni, csatlakozz hozzánk!

csatlakozz

Azért, mert PMI-tagként azon túl, hogy hozzád hasonló érdeklődési körrel, képzettséggel, végzettséggel rendelkező, a világ minden részéről érkező kollégákkal tartozhatsz egy világszinten ismert, nagy presztízsű közösséghez, a következő előnyöket is élvezheted:

 • Ingyenes hozzáférés az átfogó PMI szabványokhoz, köztük a (PMBOK® Guide) c. digitális kiadványhoz, valamint további üzleti és projektmenedzsment könyvekhez, cikkekhez,
 • Exkluzív, csak a tagok számára elérhető további tartalmak és információk a pmi.org oldalán,
 • PDU program - ha már rendelkezel Project Manager Professional (PMP) minősítéssel, gyorsan és egyszerűen, extra költségek nélkül szerezhetsz PDU pontokat minősítésed fenntartásáért,
 • Tudásmegosztás és networking lehetőségek a PMI tagozatokon és online közösségeken keresztül
 • Vezetői és önkéntes tevékenységi lehetőségek a szakértelem további bővítéséhez,
 • PM eszközök és sablonok, melyek a mindennapi munkában használhatóak,
 • Hozzáférés a PMI's PathPro®-hoz, amely segít a saját készségek, szakértelem kiértékelésében és a projektmenedzser karrier továbbépítésében.
 • Az éves tagdíjunk egyáltalán nem magas, ha arra gondolunk, hogy a helyi chapter nonprofit szervezetként működik, s a tagok is önkéntesekként vannak jelen a szervezet életében. A tagozatnak azonban valamiből finanszíroznia kell működését, s erre szolgálnak a tagdíjak.

Untitled logobeljebb

….   hogy a PMI tagság nem egyezik meg a PMI BUDAPEST CHAPTER tagsággal?
…. hogy ahhoz, hogy a BUDAPEST CHAPTER életben maradhasson, működhessen, szükségünk van a támogatásotokra: Arra, hogy a tagozat tagjai legyetek!
…. hogy a BUDAPEST CHAPTER tagjaként TE teszed lehetővé, hogy évente megrendezésre kerülhessenek rendezvényeink: az Art of Projects konferencia, a PMPubok?
…. hogy a BUDAPEST CHAPTER tagjaként TE segítesz bennünket, hogy magyar nyelvű szakkönyveket jelentethessünk meg, hogy megrendezhessük az Év Diplomamunkája versenyünket, s hogy kioszthassuk az PM-je díjat?


Untitled you


A tagságról részletesen itt olvashatsz, de személyesen is állunk rendelkezésedre a communication@pmi.hu e-mail címen.

Posted on: January 06, 2019 08:50 AM | Permalink | Comments (1)

Tóth Jánossal az Év Projektmenedzsment Diplomamunka nyertesével beszélgettem

TothJanos001Nagyon köszönöm, hogy elfogadta a felkérést az interjúra. Kérem engedje meg, az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája pályázat nyerteseként a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnökeként és az egyesületünk elnöksége és a tagság nevében és őszintén gratuláljak a sikerhez. Nagyon jó volt látni az Ön arcán a díjátadó során az őszinte örömöt.

Mit jelent a siker az Ön számára?

Köszönöm a felkérést. Nagy megtiszteltetés, hogy 2018-ban én kaptam meg ezt a rangos szakmai elismerést. Kétségtelenül próbáltam leplezni az ösztönösen előtörő örömömet, amit a díjátadón láthatott rajtam, de az ilyesfajta örömöt nem igazán tudja elrejteni az ember. Számomra az jelenti a sikert, ha valódi értéket teremthetek, mely nem csak számomra, de mások számára is értéket jelent.

1 Re Ev PM Diplomamunka

Így egy ilyen jelentős szakmai díj elnyerését követően joggal fogalmazódik meg a kérdés, hogy melyek a rövid távú tervei?

Pályakezdőként jelenleg a legfontosabb célom az, hogy azokat az ismereteket és tapasztalatokat, melyeket az eddigi mentoraimtól szereztem az egyetem falai között, az üzleti világban is eredményesen hasznosítsam, és a legtöbbet kihozzam magamból. Szakmailag fejlődni és bizonyítani akarok, magamnak és a környezetemnek is.

Megváltozott-e bármi is az Ön életében a pályázat megnyerését követően és, ha igen akkor mi változott meg a díj elnyerését követően?

Számomra egy nagyon pozitív visszajelzés volt az, hogy egy ilyen rangos szakmai elismerést vehettem át, ez frissdiplomásként nyilván ad egy adag, helyén kezelendő önbizalmat. Valamint szakmai hitelességet is közvetít a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező kollégáim felé.

Ha nagyobb idő távlatban nézzük, akkor melyek a hosszú távú tervei?

Jelenleg úgy gondolom, hogy a tanácsadás világában meg fogom találni a számításaimat és a kellő szakmai kihívást. Ezek alapján, ha egyszerűen szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a hossz távú célom a folyamatos fejlődés és a szakmai értékteremtés.

IMG 5925

Honnan értesült a pályázatról?

A pályázat lehetőségére a konzulensem és mentorom hívta fel a figyelmemet, ezelőtt közel 2 évvel. Már akkor éreztem, hogy ez egy remek lehetőség arra, hogy egy ismert és elismert szakmai megmérettetésen vegyek részt.

Mi motiválta arra Önt, hogy elinduljon a pályázaton?

Mindig fontos volt számomra, hogy visszajelzést kapjak a munkámról. Ebben az esetben pedig a lehető legmagasabb szinten és komoly szaktekintélyek véleménye alapján mérettethettem meg a munkám eredményét.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a pályázat elkészítése során?

A legnagyobb kihívást a téma komplexitása és a valóban értékteremtő eredménytermék megalkotása jelentette. Egy olyan művet akartam készíteni, ami nem a fióknak készül, hanem gyakorlati tapasztalatokon alapul és másoknak is segítségére lehet, akár karrierút lehetőségek, akár kompetencia fejlesztés kapcsán.

 Mesélje el kérem, hogy a Diplomamunkájának a téma választása honnan jött!

A témát a konzulensemmel Dr. Blaskovics Bálinttal közösen határoztuk meg. A célunk az volt, hogy egy olyan mű szülessen, mely a projektmenedzsment tudástár bővítése mellett egyfajta iránymutatást is ad a jövő generációinak, és a projektmenedzsment iránt érdeklődő leendő szakemberek fejlődését is elősegíti.

TothJanos002

Milyen területen szeretne a jövőben elhelyezkedni?

Jelenleg a tanácsadás területén dolgozom a Field Consulting Services Zrt. üzleti tanácsadójaként. Úgy érzem, hogy a szakmai fejlődésemhez nagymértékben hozzájárul a munkaköröm és a munkahelyem is. Ennek okán ezen a területen szeretnék a jövőben is valódi értékteremtő tevékenységet végezni, melyhez a jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kollégáim támogatása is adott, akiktől rengeteget tanulhatok.

Hogyan képzeli el az Ön számára ideális munkakört?

Mindig is olyan munkakörben szerettem volna dolgozni, amelyben a változatos feladatok és a folyamatos szakmai kihívások mellett lehetőségem van alkotni és kreatívan értéket teremteni. Miközben a kollégáimmal őszinte, nyílt és előremutató kommunikáción alapuló munkavégzést folytathatok.

Mit szeretne elérni az életében, szakmai karrierjében?

Szeretnék aktívan jelen lenni a hazai projektmenedzsment közéletben. Tisztában vagyok azzal, hogy ehhez folyamatosan fejlődnöm kell, de bízom benne, hogy sikerül maradandót alkotnom és a munkám eredményeként értéket teremtenem, legyen szó akár akadémiai, akár üzleti területről.

Mi volt élete eddigi legnehezebb döntése?

A leendő karrierutam meghatározása volt talán az eddigi legnehezebb döntés. Az az út, amelyen most haladok egy több éves keresés és tervezés eredménye, melyhez, többek között, a diplomamunkám is egy lépcsőfok volt.

TothJanos003

Miért számít Ön jó csapatmunkásnak?

Szeretem egységben tartani a csapatot és mindenkit a legjobb teljesítményre sarkallni. Ez olykor hálátlan, de fontos szerep, amivel hosszú távon sikeresen tud előre haladni a csapat.

Milyen szerepet vállal egy csapatban?

Általában a csapat vezetőjeként vagyok jelen, ugyanakkor tisztában vagyok a képességeimmel, és ha a helyzet úgy kívánja, átengedem a stafétát. A részletekre és az előre gondolkodásra azonban minden szerepben nagy hangsúlyt fektetek, még akkor is, ha ez olykor konfliktusokkal járhat.

Mennyi időre tervez előre, illetve hogyan látja magát 5 év múlva?

A mai gyorsan változó és sokszor rohanó világban nehéz előre tervezni, ennek ellenére az elmúlt években összeállítottam magamnak egy 5, 10 és 15 éves tervet, hogy milyen eredményeket, mérföldköveket szeretnék elérni. Úgy érzem, hogy jelenleg egy olyan területen sikerült elhelyezkednem, ahol lehetőségem van a folyamatos fejlődésre, ezért 5 év múlva is a tanácsadásban tervezek dolgozni.

Posted on: January 04, 2019 01:40 PM | Permalink | Comments (1)

Megjelent legújabb kiadványunk az AGILIS Gyakorlati Útmutató!

AGILIS cover2018.12.14-én megjelent legújabb kiadványunk az AGILIS Gyakorlati Útmutató, a PMI Agile Practice Guide című kötetének magyar nyelvű kiadása az Akadémiai Kiadó gondozásában. Ez a hazánkban hiánypótló könyv a projektmenedzsment gyorsan fejlődő és terjedő innovatív irányzata, az agilis projektmenedzsment aktuális összefoglalását adja. 

Agilis vagojelnelkul 1

Segít megérteni, értékelni és felhasználni az agilis és a hibrid megközelítéseket. Gyakorlati útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy mikor, hol és hogyan alkalmazzák az agilis megközelítéseket, és praktikus módszereket és eszközöket biztosít a szakemberek és szervezetek számára, hogy növeljék agilitásukat.

A kiadványt más PMI szabványokkal összehangolva állították össze, ideértve a Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide) - hatodik kiadását is. A könyv a Project Management Institute és az Agile Alliance® együttműködésének eredményeképpen az agilis megközelítés state-of-the-art bemutatását tartalmazza (Scrum, Lean, Kanban, Scrumban stb), és mint ilyen, nem hiányozhat egyetlen projektvezető könyvespolcáról sem.

A könyv megrendelhető az Akadémiai Kiadó honlapján: https://akademiai.hu/1656/gazdasag/menedzsment/agilis_gyakorlati_utmutato

A magyar kiadás a PMI Budapest, Magyar Tagozat és számos további szponzor támogatásával jött létre.

 • Fordító: Pap Katalin
 • Szerkesztő: Nagy Kornél
 • Projektvezető: Pálvölgyi Lajos
 • A magyar terminológia felülvizsgálatában és kiegészítésében közreműködtek: Horváth Balázs, Járdán Tamás, Langer Tamás, Sándor Zoltán és Szalay Imre.
 • A fordítás ellenőrzésében közreműködtek: Fekete Zsolt, Kajtár Balázs, Komáromi András Levente, Kovács Dániel, Krizsanyik Csaba, Molnár Ádám, Nagy Etelka, Pásztor Károly, Regele István és Török Zoltán.
 • A magyar nyelvű kiadás a PMI Budapest, Magyar Tagozat szervezésében, az elnökség aktív támogatásával valósult meg (elnök: Szalay Imre; Kremmer László). A magyar kiadásra vonatkozó észrevételek erre az e-mail címre küldhetők: kepzes@pmi.hu

A megjelenést a következő vállalatok és nonprofit egyesületek támogatták:

Posted on: January 04, 2019 01:26 PM | Permalink | Comments (0)

Beszélgetés Dr. Kertész Mátéval a 2018-as esztendő "Év Projektmenedzserével"

kertesz mate2018-ban a PMI Budapest, Magyar Tagozat látta el a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla elnöki teendőt. Dr. Sándor Zoltán oktatási ügyekért felelős alelnökünk volt felelős az Év Projektmenedzsere megszervezésért, akinek a munkáját Horváth Viktor és Vereczkei Brigitta támogatták. 2018-ban az "Év Projektmenedzsere" címet,  Dr. Kertész Máté Senior Program/Project Manager, PMP® a DXC Technology munkatársa nyerte el, akivel Kremmer László a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke beszélgetett.

Mindenekelőtt a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöksége és a magam nevében is gratulálok a 2018-as „Év Projektmenedzsere” cím elnyeréséhez. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus siker egy szakember számára, ha a szakma képviselőitől kap elismerést. Mit jelent ez a siker az Ön számára?

Számomra nagyon sokat jelent ez az elismerés, hiszen mint Ön is említette, a szakma képviselőitől kaptam. Ezért nagy megtiszteltetés, hogy a pályázati munkák közül az én szakmai tevékenységemet értékelte a legjobbnak a bizottság.

Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy a díj átvételét követően melyek a rövid távú tervei?

A hétköznapok számomra nem fognak változni, így továbbra is vezetem azokat a projekteket, amelyekkel megbíztak, illetve a pályázatomban kiemelt KOMP 2 projektnek, mint a nagyobb projektek esetében gyakran lenni szokott, az “utóéletét” egyengetem. Hiszen amennyiben az ügyfélnek értéket szeretnék teremteni, számomra a KOMP2 program sikeres éles indulása nem azt jelenti, hogy mint projektvezető most már hátradőlhetnek. A következő időszakban a DXC Technology Hungary Kft. szakmai csapatának és nekem, mint projektvezetőnek, segíteni kell az ügyfeleket az új rendszer használatában, és ahol szükséges, tovább konszolidálni és finomítani a bevezetett rendszert.

 IMG 6069 min min 1

Miért számít Ön jó csapatmunkásnak, mit gondol miért érdemelte ki az Év Projektmenedzsere címet?

A díjátadón konkrét értékelést nem kap az ember arról, hogy miért éppen őt találta a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla a díjra érdemesnek, így csak szubjektív megérzéseim lehetnek. Számomra a projektvezetés egy olyan szakma – főleg IT területen – ahol folyamatosan képezni kell magát az embernek mind elméletben, mind pedig gyakorlatban, amennyiben versenyképes szeretne maradni a piacon. A fentieknek megfelelően az elmúlt években igyekeztem minél szélesebb tapasztalatra szert tenni, végigjárva a projektmenedzseri szakma ranglétrájának szinte összes fokát, asszisztensként kezdve egészen a portfólió és programmenedzsmentig. Több évig nemzetközi projektmenedzsmenttel foglalkoztam, viszont annak érdekében, hogy a projektvezetési tudásomat tovább szélesíthessem és a korábbiaktól eltérő tapasztalatra tehessek szert, 2016-ban csatlakoztam a DXC Technology Magyarország SAP üzletágának csapatához, és jelenleg hazai SAP projektek vezetéséért felelek elsősorban a közszektorban. Az írásbeli pályázatommal és utána a személyes meghallgatáson ezt a tapasztalatot szerettem volna megmutatni. Úgy vélem, hogy ezt értékelte a bizottság. Azt, hogy mennyire vagyok, jó csapatjátékos, talán a kollegáim tudják megmondani, mindesetre nagyon igyekszem, hogy az legyek.

Ha nagyobb távlatban nézzük a szakmai céljait, akkor melyek a hosszú távú tervei?

Az elmúlt 2 évben a közszférában nagyok sok hasznos szakmai és emberi tapasztalatra tettem szert, amire nem lett volna alkalmam, ha kizárólag nemzetközi projektmenedzsmenttel foglalkozom. Ezt a megszerzett tudást és tapasztalatot szeretném, ha alkalmam nyílik rá, egyszer tovább kamatoztatni valamilyen irányban úgy, hogy ismét használhassam majd az angol és a német nyelvtudásomat.

Mi motiválja Önt a projektvezetői munkája során?

Szeretek emberekkel együtt dolgozni. Motiváló számomra, ahogy egy elképzelés vagy terv valósággá válik, és én ennek a folyamatnak a részese lehetek.

Kérem, mesélje el a legsikeresebb szakmai projekt élményét!

Az egyik legnagyobb szakmai sikeremnek éltem meg, amikor azt a visszajelzést kaptam a csapaton belül, hogy mennyire örülnek annak, hogy én vagyok a projektvezetőjük, mert kiállok a csapatért és nagyon megbíznak bennem.

Mi motiválta arra, hogy elinduljon 2018-ban az Év Projektmenedzsere pályázaton?

Szeretem a szakmai kihívásokat, és érdekelt, hogy a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla miként látja az én szakmai tevékenységemet, valamint azt, amit én projektmenedzserként képviselni szeretnék.

Mi volt a tapasztalata pályázat lebonyolításával kapcsolatban, mi volt a legnehezebb feladat a pályázat során az Ön számára?

Kifejezetten örömet okozott a pályázat a megírása, mert egyfajta önértékelésnek éltem meg. A pályázás folyamata számomra nagyon szakszerűen zajlott, magas színvonalú volt a kiírt pályázati anyag és nagyon élveztem a személyes meghallgatást is. A legnehezebb feladat annak a szakmai üzenetnek a megfogalmazása volt, amit én a pályázatommal közvetíteni akartam.

Hogyan kezeli a munkája során kialakuló stresszt, hogyan szokta levezetni a feszültséget?

Az életem tele van jelenleg stresszhelyzetekkel. Nekem ezzel kapcsolatban az elfogadás módszere vált be. Nálam ez azt jelenti, hogy megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni, hogy sikerüljön, amit el akarok érni, de tisztában vagyok vele, hogy vannak külső körülmények, amelyek nem rajtam múlnak és az ebből adódó sikertelenséget elfogadom és továbblépek. Elfogadom, hogy a kudarc ugyanúgy a napi rutin része, mint a siker. A napi feszültséget sporttal igyekszem levezetni. Öt évvel ezelőtt az ökölvívás nagy szenvedélyemmé vált, illetve rendszeresen indulok félmaraton futásokon.

Kérem, meséljen el egy nehéz helyzetet, amellyel a munkája során találkozott!

Számomra mindig az emberi konfliktusokból adódó helyzetek megfelelő kezelése a legnehezebb. Az egyik projektem kapcsán például felhívott az ügyfél igazgatója és azt kérte tőlem, hogy egy nagyon fontos kérdésben álljak ki mellette, mert ő az ügyfél és azt szeretné, ha támogatnám az elképzeléseit. Alighogy véget ért ez a beszélgetés a telefonom ismét megcsörrent, és a projektcsapatom egyik kulcsembere volt a vonal túloldalán. Ő viszont az ellenkezőjét kérte tőlem, mint az imént az ügyfél, tehát, hogy ne támogassam az igazgató ötletét, hanem az ő elképzeléseit védjem meg, hiszen kollegák vagyunk, és nekem mint projektvezetőnek ki kell állnom mellette. A konfliktust végül sikerült feloldanom azzal, hogy őszintén elmondtam mindkét félnek, hogy nem tudok mind a kettőjüknek egyszerre megfelelni és ahelyett, hogy most nyomást gyakorolnak, rám, abban tudok segíteni, hogy objektívan megvizsgáljuk a problémát és utána segítek az ellentétes helyzetek feloldásában, de ehhez nekik is nyitottnak kell lenniük.

Egy ilyen jelentős elismerést követően felmerül a kérdés, hogy mit szeretne elérni a szakmai karrierjében?

Jelenleg többféle szakmai irány is van a fejemben, amiről most egyelőre nem beszélnék, mert még nem olyan kiforrottak. Úgy gondolom, hogy 34 évesen még rengeteg tennivalóm van, és nagyon sok mindenben szeretnék tovább fejődni és előrelépni.

Melyek a munkával kapcsolatos közvetlen céljai?

Én az önmegvalósításra koncentrálok. A munkám során jól akarom magam érezni, értékes emberi és munkakapcsolatokat akarok kiépíteni és fenntartani, illetve szenvedélyesnek szeretnék megmaradni az iránt, amit csinálok.

Tapasztalata szerint mit várnak el egy sikeres projektvezetőtől? Melyek azok a képességek, amikkel rendelkeznie kell egy sikeres projektvezetőnek?

Úgy gondolom, viszonylag nehéz erre a kérdésre általánosságban válaszolni, hiszen egy projektben rengeteg szereplő van, akik mást és mást várnak el az embertől a projektben betöltött szerepüktől függően. Példának okáért úgy gondolom, hogy a csapattagoknak az a fontos, hogy segítsem a projektbeli munkájukat és, hogy megkapják a szükséges menedzsment támogatást tőlem annak érdekében, hogy a rájuk bízott szakmai felelősséget elbírják. A projektszponzoroknak például az az üzleti elvárása a projektvezetővel szemben, hogy a kitűzött minőségi, időbeli és pénzügyi célokat teljesítse. A projektvezetőnek rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy mozgassa a szálakat, és hogy, manőverezni tudjon a sokszor teljesen ellentétes érdekek között.

Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?

Nagyon sok emberrel és többféle munkastílussal kell együtt dolgoznom, így ennek megfelelően nekem nincs egy tipikus stílusom, hanem a körülményektől függően igyekszem azt a módszert alkalmazni, amely szerintem az adott helyzetben a legmegfelelőbb.

Hogyan képzeli el későbbi pályafutását?

Hajlamos vagyok mindent részleteiben megtervezni a napi rutinomat illetően is akár, de sokszor rá kell jöjjek, hogy az élet nagyon gyakran átírja az eredeti tervet. Így tartózkodnék a nagyon konkrét kijelentésektől, de egyelőre az IT és az üzleti életben képzelem el magam hosszú távon is.

Posted on: January 04, 2019 11:45 AM | Permalink | Comments (0)
ADVERTISEMENTS

"The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts."

- Bertrand Russell

ADVERTISEMENT

Sponsors